Arkivene forteller

Frøken Bøckmann

15. juni 2018

I mai i år lagde vi i Oselias kokebok frøken Bøckmanns Vannbakkels. Vi har tidligere skrevet om at damene i Elina Eydes omgangskrets delte oppskrifter med hverandre, og at flere av oppskriftene i Oselias kokebok har et kvinnenavn knyttet til oppskriften. En av disse oppskriftene er altså frøken Bøckmanns vannbakkels. Men, hvem var så denne frøken Bøckmann?Hun dukker stadig opp på bilder sammen med familien Eyde. Var hun kanskje i slekt, eller en nær venn av familien? I boka; Slegten Eyde af Arendal, står det at Elina Eydes farmor het Kirsten Wright Bøckmann, frøken Bøckmann var altså i slekt med familien Eyde. I et videre søk på digitalarkivet, finner vi henne i folketellingen for 1875. Hennes fulle navn var Thea Bøckmann, født i Larvik i 1808. I folketellingen står hun oppført som Pleiesøster og Husbestyrerinde, og ikke hos hvilken som helst familie i Arendal, men hos Axel Herlofson og hans frue Hanne Herlofson. De bodde i Havnegaden 5, og sammen med dem bodde også Elinas mor, Marianne Stephansen, oppført som enke og skipsreder.

I samlingene på Kuben har vi en stor fotosamling etter familien Eyde. Christian Eyde, var en ivrig hobbyfotograf og flere av bildene er tatt av ham. Vi har bl.a. bilder fra familiens sommersted Løvli, på Hisøya, og fra andre sommersteder i Aust-Agder, i tillegg til bilder fra det som mest sannsynlig er stuene i familien Eydes hus på Malmbrygga. På flere av bildene ser man altså frøken Bøckmann, en eldre dame kledd i sort og som ikke alltid har blikket rettet mot kamera.

 

Løvli. Frøken Bøckmann sitter øverst i trappen, kledd i sort.

 

Frøken Bøckmann sitter lengst til venstre på tredje rad forfra, med foldede hender og blikket vendt bort fra kameraet.

 

Foto tatt i det som antageligvis var en av stuene i familien Eydes hus på Malmbrygga. Frøken Bøckmann sitter ved speilet mellom vinduene.

 

Kilder: Pa-1932 Eydes samling

Finne-Grønn, S. H. Slegten Eyde af Arendal. Genealogisk-Personalhistoriske Meddelelser. Christiania 1916.

Du vil kanskje like …