Oppskrifter

Tid for sylting – agurker i lake

23. august 2018

Sylting er en konserveringsmetode som dessverre har gått litt i glemmeboken blant dagens husmødre og fedre. Men, det er jo gledelig for alle som elsker hjemmelagede chutnyer, pickles og syltede grønnsaker å se at det stadig blir mer populært å sanke av markens grøde til nettopp dette formålet. Det finnes ikke den ting du ikke kan sylte og syltede agurker er en av de tingene som aldri slår aldri feil. De hverken mugner, gjærer eller råtner. De passer perfekt både til kjøtt og fisk, og er du riktig frelst så er det jo ikke så værst å maule de heller, som vi sier her på Sørlandet.

De fleste tenker nok på sylteagurker som sprø, søt-sure knasende tilbehør.  De har vanligvis ligget i eddiklake, gjerne med dill, karve og pepperrot som elementære ingredienser. Men Oselias agurker i lake skal ikke syltes i eddiklake, og inneholder langt mer spennende ingredienser enn hva vi en vant til. Eller har du prøvde deg på en versjon med kirsebærblader, vinblader og solbærblader i?

Når vi skuler til våre naboer i øst, Russerne, så ser vi at mange av oppskriftene der er forbausende like Oselias oppskrift, og inneholder blader av ulike trær som smakstilsetning. Vi satte våre hageglade kollegaer på saken og på et blunk hadde vi alt som trengtes og kunne sette i gang med å lage Oselias agurker i lake.

Lage Agurker 

De lægges 24 Timer i Vand. Saa røres Vand og Salt sammen og staar og klarner. Agurkene løgges lagvis ned i en potte med Kirsebærblader, Solbærblader og Vinblader, Dilkrone, Pebberrot og Dragon. Lage heldes over Agurkene og et press lægges paa.

 

Foto: Monika Kurszus Håland, Kuben.

                                                                              

Oselia sier ikke noe om hvor sterk hun laget saltlaken, men i et ubetenksomt øyeblikk kom vi i skade for å legge de i  saltlake over natten, og ikke bare vann slik Oselia skriver. Vi valgte derfor å lage en 5% saltlake slik at de ikke skulle bli alt for salte. Men, om det er for mye eller lite får vi jo ikke svaret på før om en stund. Vi rev bladene i passelige biter og la dem lagvis sammen med pepperrot, agurkbiter og de andre krydderne. Om man vil kan man jo selvsagt sylte agurkene hele, eller skjære så store eller små biter man vil ha. Det finnes et enormt utvalg av ulike små agurktyper. Vi har valgt ens ort med litt pigger på, som visstnok skal egne seg godt til sylting, og de er dyrket på friland på vakre Kosvig i Lillesand.

Foto: Monika Kurszus Håland, Kuben.

Lykke til!

Du vil kanskje like …