Oppskrifter

Timbaler

5. oktober 2018

Timbaler eller Thingballer som Oselia kaller dem, er nok en rett som er ukjent for de fleste av oss, men da vi søkte på internett fant vi faktisk flere forskjellige oppskrifter på Timbaler. Det er lite historikk å finne, men det står bl. a. at Timbaler er et gammelt ord for boller. På Sveriges wikipedia fant vi også en beskrivelse av denne retten som passer godt med Oselias oppskrift, Timbal är en köttfärs som tillsammans med passande grönsaker har tillagats i en skål. Både fra svensk og norsk side beskrives det at Timbaler var vanlige på 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet, men at oppskriftene inneholdt dyre ingredienser, som blant annet hvite trøfler, og var nok derfor først og fremst å finne på spisebordet til de mer velstående i samfunnet.

I dag er er trøfler fortsatt en eksklusiv ingrediens, mens oliven, som Oselia brukte til gjengjeld er en svært så vanlig ingrediens. Vi tok som vanlig fatt på oppgaven med største alvor og åpent sinn.

Oselias oppskrift er som følger;

Thingballer

Hønsekjød finsjeres i firkandete smaa Bidder og Cjanpenioen og Olivers ligeledes dette haves i en rigtig skarp Sos som er tillavet af kraft brunet smør og mel Sjery Voskjestersaus Oliversvand Kajennepibber lidt salt, alt haves i Sosen og faar et Opkog saa bliver Formene smurt med Smør klæd indi med Kjødfars, og i mitten bliver det Skarpe lagt og ovenpaa Kjødfars, som bliver Strøget med en Kniv de steges i en Pande med Vand som sættes i Ovnen og spises med brun skarp Sos.

 

I denne oppskriften er det ingen mengdeanvisning. Vi tok derfor utgangspunkt i 400 gram kjøttdeig siden vi ikke skulle lage så mange.  Vi valgte å bruke kyllingkjøttdeig. Vi hakket 3 store champinjong og nesten et helt glass med grønne oliven. Til den skarpe Sosen, smeltet vi 3 spiseskjeer med smør, tilsatt 1 dl mel, 2,5 dl kyllingkraft, en kork Sherry, Worcestersaus og Kajennepepper etter smak og behag. Vi spedde sausen noe mer med vann.

Få og enkle ingredienser i Oselias timbaler, kjøttdeig av kylling, sopp og oliven.

Få og enkle ingredienser i Oselias Timbaler, kjøttdeig av kylling, sopp og oliven. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

                        

 

Etter å ha lest litt på nett, valgte vi å legge kjøttfarsen i muffinsformer som igjen var plassert i et muffinsbrett. De timbalformene vi har sett bilder av ligner på muffinsformer i metall bare at de er noe høyere og enkeltstående.

 

Timbalform som finnes i samlingen til Norsk folkemuseum

 

Vi kledde formene med kjøttfarsen, la en liten spiseskje saus i midten og dekket dette med kjøttfarse som et lokk. Vi stekte Timbalene på 200 gr. i ca 20 min.

 

Vi presser kjøttdeigen rundt kantene på innsiden av formen.

Vi presser kjøttdeigen rundt kantene på innsiden av formen. Foto. Gerd Corrigan, Kuben.

 

Vi la deretter en spiseskje med sausen i midten

Vi la deretter en spiseskje med sausen i midten. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Til slutt la vi kjøttdeig over sausen slik at det ble et lite lokk

Til slutt la vi kjøttdeig over sausen slik at det ble et lite lokk. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Det var akkurat nok deig til å fylle 6 former.

Det var akkurat nok deig til å fylle 6 former. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Vi hadde nok ikke trengt å bruke muffinsformer inni denne teflonformen.

De ferdigstekte Timbalene så lekre ut! Vi hadde nok ikke trengt å bruke muffinsformer inni denne teflonformen. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Det ferdige resultatet var det virkelig delte meninger om blant våre kollegaer som smakte. De som ikke er så glade i oliven synes dette var pyton og mente at det var altfor utpreget olivesmak. Det er jo ikke så rart siden vi hadde mange oliven i, og de som liker oliven sa seg enige i at mengden nok godt kan nedjusteres. Sausen kunne vært skarpere, det hadde nok piffet opp den ellers så milde kyllingkjøttdeigen. Den kan man med fordel også krydre noe mer. Ut over dette var det stor enighet om at dette var helt ok, og at Oselias Thingballer absolutt har potensiale, slik som så mye annet i Oselias kokebok. Man kan også blande andre ting i kjøttdeigen som f. eks løk, paprika eller andre finhakkede grønnsaker. Vi sier uansett lykke til og synes absolutt de er verdt et forsøk!

 

 

Du vil kanskje like …