Redskap og ingredienser

Huskverna

19. oktober 2018

Den moderne kjøkkenmaskinen har overtatt for mye av det vanlige kjøkkenutstyret som ble brukt i et 1800-talls kjøkken. Kjøttkverna er typisk noe som har blitt mindre vanlig og bruke i dag, siden ferdigkvernet deig er lett tilgjengelig i butikkene. Oselia ville brukt en kjøttkvern til flere av oppskriftene i boken sin, som Timbaler og fylte sellerirøtter.

Denne kjøttkvernen (AAM.27093) i samlingen til KUBEN er produsert ca. 1870, og er av merket Husqvarna. Den er hovedsakelig av støpejern og polert stål. De tre dekorative løveføttene er skrudd fast på en treplate av furu, og sveiven har et trehåndtak. Vi ser tydelig Husquarna-merket støpt inn med store bokstaver på oversiden. Husqvarna er en svensk bedrift som har en lang historie bak seg. Den ble grunnlagt i 1689, da som kongelig geværfabrikk. Etter hvert utviklet produksjonen seg til å omfatte sivile varer, som symaskiner, støpejernsprodukter, motorsykler og hvitevarer.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben

Foto: Gerd Corrigan, Kuben

Før kverna ble oppfunnet, ble det som regel brukt skarpe kniver til å finkutte kjøttet med. Det er litt av et navn på oppfinneren bak kjøttkverna: Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn (1785 – 1851). Han gikk som regel under navnet Karl Drais, og var en baron i Karlsrhue, Tyskland. Men det var ikke bare kjøttkverna Karl Drais kunne sette sin signatur på. Han har i tillegg oppfunnet en skrivemaskin med 25 taster, en stenografimaskin, en maskin som tok opp pianomusikk, og dresinen – en jernbanetralle med 3 eller 4 hjul som beveges fremover med muskelkraft. Oppfinnelsen som gjorde han kjent var sykkelens forløper som han lanserte i 1817. Selv kalte han oppfinnelsen sin for «laufmaschine» (løpemaskin), som var en sykkel uten pedaler. Drais tjente aldri noe særlig på oppfinnelsene sine. Og selv om løpemaskinen gjorde han kjent, ble den ikke veldig populær.

Sykkelens forløper.

Reklame for Karl Drais sin løpemaskin fra 1817.

Til å være baron var han ganske liberal, og ble sterkt mislikt av aristokratiet. I 1838 ble han forsøkt myrdet, men av hvem ble aldri kjent. I 1848 frasa han seg sine adelige privilegier og titler, og støttet revolusjonen som ønsket å styrte hertugmakten. Men revolusjonen ble stanset, og Drais ble straffet. Pensjonen hans ble nå stoppet og heller brukt til å betale for «kostnader etter revolusjonen». I tillegg forsøkte maktapparatet å erklære han mental utilregnelig og få han innlagt på et asyl. Men han hadde noen mektige familiemedlemmer som fikk forhindret dette. Han døde fattig og alene i Karlsruhe i 1851.

I dag brukes moderne versjoner av hans kjøttkvern på slakterier, matbutikker, restauranter og i mange private hjem. Så neste gang vi spiser en god hamburger kan vi sende en liten tanke til Karl Drais.

 

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

 

 

Kilder:

https://snl.no/Husqvarna_AB

https://no.wikipedia.org/wiki/Husqvarna

https://snl.no/Karl_Drais

http://www.karl-drais.de/en_biography.pdf

https://www.cyclinguk.org/cycle/draisienne-1817-2017-200-years-cycling-innovation-design

Du vil kanskje like …