Oppskrifter

Smultkranser – sprø og gode julekaker!

27. november 2018

November er snart over og mange har allerede begynt å tenke på hva de skal putte i kakeboksene og sette frem på kaffebordet til jul.  Har du noen faste slag du alltid baker ? Eller kanskje er du en av dem som baker forskjellige kaker fra år til år. 

Vi har tidligere laget Gylden Palmer, Krumkaker og Goro. Kokeboken til Oselia inneholder mellom 15 og 20 ulike oppskrifter på julekaker. Mange av dem er fortsatt populære julekaker. I år hadde vi egentlig bestemt oss for å prøve Smørsprut. Etter å ha brukt uforholdsmessig mye tid på å finne ut hva slags kake dette egentlig er en oppskrift på, ga vi opp. Vi forsøkte å sammenligne med andre oppskrifter på det som tilsynelatende er samme kake, men ble dessverre ikke noe klokere, hverken på fremgangsmåten eller hvordan det ferdig resultatet skulle bli. Vi bestemte oss derfor for å legge smørspruten på hylla for denne gangen, og kastet oss heller over en oppskrift som var litt lettere å forstå, nemlig Smultkranser.

Eller…? For, er dette Smultringer eller Hjortetakk? Vi har ikke funnet andre oppskrifter på Smultkranser. Ingredienser og mengder er påfallende like andre oppskrifter på Hjortetakk, hun brukte imidlertid ikke hjortetakk, men natron. Samtidig er oppskriften hennes på Smultringer helt annerledes enn denne, og inneholder på sin side hjortetakk. Som vi har erfart tidligere også er det ikke alltid så lett å bli klok på Oselia, men vi gikk som alltid i gang med friskt mot, og uansett navn, ble dette sprø og gode kaker. Denne porsjonen gir ca 60 Smultkranser.

Smultkranser 

8 æg, 1 pund Sukker. Om man vil nogle sker god Fløde.

Omtrent 2 spisesker smør piskes godt. Deri haves kardemomme eller kanel.

1 toppet theske Natron.  Mel til at det kan udtrilles. 

Vi pisket 8 egg og 500 gram sukker til eggedosis. Hun sier ikke at dette skal piskes til eggedosis, men etter å ha sammenlignet med andre oppskrifter hvor ingrediensene er de samme, valgte vi å gjøre det. Deretter blandet vi inn 2 ss smeltet smør og en liten ts kardemomme. Det kunne godt ha vært noe mer kardemomme i. Vi rørte inn ca 1 dl fløte  og 1 ts natron. Til slutt rørte vi inn ca 1,2 kg mel i deigen og lot den stå over natta.

                                                          

Deigen ble fast og fin. Vi trillet den ut til lange pølser, ca. så tykke som en finger, kuttet de ca 10 cm lange og bandt de sammen til en krans. Oselia skriver ingenting om at hun lagde hakk i kransen, men vi valgte å lage tre snitt i kransen som man gjør med Hjortetakk. Oppskriften minner jo om disse kakene, men dette kan man selvsagt gjøre som man vil med.

Deretter stekte vi kakene i en gryte med matolje til de var gyldne. Kakene blir sprø og fine. De er litt tørrere enn det vi forbinder med vanlige smultringer, men i følge oppskrifter på hjortetakk skal disse kakene være litt sprøere enn smultringer. Uansett hva denne kaken heter fortjener den absolutt en plass på kakebordet.

 

      

 

 

Du vil kanskje like …