Redskap og ingredienser

Sausenebb

16. april 2019

I Oselias kokebok finner vi oppskrifter på flere typer saus. Et eksempel er denne hollandske sausen, som minner veldig om Bearnaisesausen vi kjenner i dag. Men hva serverte man sausen i på Oselias tid? Vi har vært nede i KUBENs gjenstandsmagasin og funnet frem et sausenebb fra rundt midten av 1800-tallet.

Dette sausenebbet (AAM.05188) er av porselen og ble produsert på Middlesborough Pottery i Yorkshire. Tradisjonen med sausenebb oppstod på 1600-tallet i Frankrike, og da ble de laget i sølv. Det fantes beholdere for saus før dette også, men ikke i den tradisjonelle sausenebb-formen vi kjenner i dag.

Frankrike var trendsettere for Europa på mange måter, og sausenebbet ble raskt populær i resten av Europa. Enkelte kulturhistorikere hevder at sausenebbets popularitet også kan forklares med gaffelens inntog, som gjorde det enklere for overklassen å spise mat med saus uten å søle. I England ble sausenebbene først produsert i sølv som i Frankrike. Fra 1710-tallet begynte de derimot å produsere sausenebb i porselen inspirert av den dekorative formen som fantes i sølv.  Kinesisk porselen var fremdeles populært, men det var ingen kinesiske sausenebb av den franske, prydelige sorten. Derfor ble produksjonen av sausenebb viktig for engelske porselensfabrikker, som alle hadde dette produktet i varebeholdningen sin. Mot slutten av 1700-tallet, ble designet på sausenebbene enklere og ikke fullt så inspirert av de dekorative sølvtypene. Dette var for å tilpasse designet den nye voksende kjøpegruppen – middelklassen.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Sausenebbet fra samlingen er inspirert både av fransk og kinesisk design. Formen er fransk, og dekoren er inspirert av kinesiske mønstre. Denne mønstertypen heter «willow pattern», og var et veldig populært porselensmønster i England på 1800-tallet. Det sies at mannen bak dette designet er Thomas Minton  (1765 – 1836), som var grunnleggeren av poselensfabrikken Thomas Minton & Sons. Et «willow pattern» kjennetegnes ved sørgepiler, vann med en bru over, paviljonger, pagoder og et fuglepar.


Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Du vil kanskje like …