Oppskrifter

Lincolnkake

7. mai 2019

I oppskriftssamlingen til Oselia er det mange kakeoppskrifter. Mange av dem ser forbausende like ut med tanke på ingredienser og fremgangsmåte og flere av dem har navn som ikke sier så mye om hvilken type kake det er, som Offiserskake, Telegrafkake, Tekake og Amerikansk kake. Andre har navn som i hvert fall sier noe om en ingrediens eller to som Eggehvitekake, Honningkake eller Natronkake. Lincolnkake derimot har et historisk sus over seg som vi umiddelbart fikk lyst til å se litt nærmere på.

Oselias oppskrift på Lincolnskake
Her er Oselias oppskrift på Lincolnskake. Enkelt og greit!

Lindcoldskage

4 Æg, 2 Kopper Sukker, 6 Kopper Hvedemel, 2 Kopper Melk. Melet og Melken arbeides vækselsvis godt sammen. Saa en Kop afklaret Smør, 1 Teskje Natron og 2 Teskjeer Cremortartari

Vi regnet 1 kopp til ca 2,5 dl. og brukte følgende mengdemål:

4 egg, 5 dl. sukker, 15 dl. hvetemel, 5 dl. melk og 2,5 dl. smør.

Som så mange andre oppskrifter i samlingen til Oselia inneholder ikke denne heller noen beskrivelse av fremgangsmåte. Vi måtte derfor undersøke litt nærmere. På vår jakt etter andre oppskrifter på Lincolnkake har vi utelukkende fått treff på Mary Todds White almond cake. Ingrediensene er de samme som Oselia lister opp i sin oppskrift, og alle oppskriftene vi har funnet har lik fremgangsmåte. Oselia skriver imidlertid ikke at eggene skal skilles og at det bare er eggehviten som skal brukes, og hun skriver avklaret smør. Med unntak av mandler og vaniljesukker, valgte vi likevel å lage kaka slik alle de andre oppskriftene vi fant beskriver.

Vi rørte først smør og sukker hvitt. Vi blandet natron og kremortartari i melet og rørte deretter melk og mel vekselsvis inn til vi fikk en jevn og fin rører. Vi skilte eggene og stivpisket eggehvitene før vi vendte de forsiktig inn i røren. Dette ble nok røre til en stor springform. Vi stekte den nederst i ovnen på 175 grader i ca. 40 min.

Lincolnkake i seg selv er nok ikke mer spennende enn noen av de andre formkakene i kokeboken til Oselia. Det som er gøy med denne kaken er at den er enda et tydelig tegn på at de som var opptatt av matlaging på Oselias tid ble inspirert og fulgte mattrendene som i aller høyeste grad eksisterte på slutten av 1800-tallet, og hadde sin opprinnelse helt andre steder i verden. Denne kaken skal visst nok ha vært Abraham Lincolns favorittkake og går som nevnt under navnet Mary Todds White Almond cake.

Oselia skriver ingenting om pynting, men vi tillot oss å pynte kaken med en fyldig melisglasur, også kalt Royal Icing. Mathistorikere mener at Mary også serverte kaken uten glasur, selv om en glasur slik vi har laget, drysset med hakkede mandler, også ar populært.

Men hvem var så Mary Todd?

Mary Todd vokste opp i Lexington, Kentucky, i en velstående familie på begynnelsen av 1800-tallet. Hun fikk tidlig sansen for det gode liv, hvor mat hadde en sentral plass, spesielt kaker og desserter. Den hvite mandelkaken skal opprinnelig ha blitt bakt av byens franske konditor Monsieur Giron i forbindelse med at den franske generalen Marquis de Lafayette, besøkte Lexington i 1825. Den var en umiddelbar suksess og Mary og resten av familien Todd skal ha adoptert oppskriften.

Senere da Mary datet Abraham Lincoln, skal hun stadig ha servert han denne lekre dessertkaken. De giftet seg forøvrig i 1842, og etter sigende ble denne enkle formkaken en av Abraham Lincolns dessertfavoritter. Kanskje ikke så unaturlig at den derfor fikk mye oppmerksomhet da han i 1860 ble valgt til USAs president. Hvem var vel ikke opptatt av hva tidens helter og forbilder spiste? Slik er det også i dag.

Mary Todd Lincoln opprettholdt sitt renomè som en fantastisk kakebaker, også etter at hun ble First Lady. Hun fortsatte å servere venner og bekjente de lekreste retter fra kjøkkenet i Det Hvite Hus. Det er ingen tvil om at denne kakens popularitet på slutten av 1800-tallet skyldtes nettopp dette. Men, som Oselias oppskrift viser, er det kanskje også naturlig at oppskriftene endrer seg med tanke på ingredienser og fremgangsmåte når de overleveres fra person til person og mellom ulike verdensdeler.

Mary Todd Lincoln
Abraham og Mary Lincoln

Kilder: The true Mary Todd Lincoln; a biography, By Betty Boles Ellison
Historynewsnettwork.org/article/35279

Du vil kanskje like …