Arkivene forteller

Badehuset Ydun

3. juni 2019

Badesesesongen står for tur, men det er kanskje ikke så mange av oss som oppsøker et badehus når vi ønsker å kjøle oss ned en deilig varm sommerdag. Vi vet ikke hvor vanlig det var å bade fra holmer og skjær, eller stranden for den saks skyld. Men, vi vet at det i siste halvdel av 1800-tallet ble etablert flere badehus rundt om i landet.

Dette hadde sammenheng med en voksende interesse for bading som en helsefremmende aktivitet. En miks av kalde og varme bad om hverandre mente man fikk opp blodsirkulasjonen i kroppen. I tillegg var det utover på 1800-tallet blitt mer fokus på hygiene. I begynnelsen da badehusene kom var tilgangen til disse først og fremst forbeholdt de mer velstående i samfunnet, og det var slik badehuset Ydun i Arendal oppstod.

Badehuset Ydun ble anlagt i 1855 som et aksjeselskap og var kun tilgjengelig for aksjonærene og deres familier.

Forhandlingsprotokoll for badehuset Ydun. (PA-1827)

Samuel Eyde var en av aksjonærene i Ydun, sammen med en lang rekke av kjente og velstående Arendalsfamilier. Ydun lå på Batteriet i Arendal, og i badehusets lover som ble vedtatt på generalforsamlingen 5. juli 1855 står det bl.a. at badehuset kunne benyttes hver dag fra kl 10:30 – 17:00 for herrer, fra kl. 17-21 av barn, og hver søndag fra kl 7 til kl. 10, for damene.

Den begrensede tilgangen til badehuset Ydun for den øvrige befolkningen i Arendal gjorde at badehuset Hygiæa ble anlagt noen år etter, også dette på Batteriet. Her kunne hvem som helst bruke badet mot en rimelig betaling. Badehusene var kun åpne om somrene, og de tilbydde både kumbad og bad i åpen sjø.

Forhandlingsprotokollens første side, Samuel Eyde var en av aksjonærene.

Sommeren 1885 var den siste sommeren badehusene på Batteriet holdt åpent. I Løpet av vinteren ble de revet fordi det skulle bygges vei fra Arendal til Barbu. På denne tiden var det også flere klager på forurenset vann ved badehusene som følge av økt aktivitet i havneområdet.

I dag har badehusene en noe annen karakter og badelandene Frolandia i Froland og Aquarama i Kristiansand er de mest populære badestedene for hele familien, men blir den kommende sommer like varm som den forrige vil nok de fleste av oss foretrekke et forfriskende sjøbad.

Adgangskortet er fra arkivene etter Stephansen og Eyde (PA-1529)

Les mer om de andre badehusene i Arendal her


Du vil kanskje like …