Redskap og ingredienser

Fiskespade

4. juli 2019

Som husjomfru hos en sørlandsfamilie, har Oselia naturlig nok mange matretter relatert til fisk i oppskriftsboken sin. Det er flere vi ikke har laget enda, men vi har forsøkt oss på hennes fiskeruletter, fiskeboller og klippfisk, for å nevne noe. Til servering av fisk i finere middager var det godt mulig familien Eyde brukte en fiskespade i sølv. Derfor har vi også hentet frem en flott fiskespade (AAM.12523) laget av en sølvsmed i Arendal på 1800-tallet.

Sølsvsmeden heter Salve Gjertsen og han fikk borgerskap med sitt virke i Arendal i 1810, hvor han jobbet frem til sin død i 1858. Har du noe gammelt sølvtøy hjemme som er stemplet SG er det kanskje en Salve Gjertsen original du sitter med i hendene. Vi har også tidligere vist frem en serveringsskje av samme sølvsmed.

Fiskespader begynte å dukke opp på middagsbord på begynnelsen av 1700-tallet, i hvert fall i Frankrike og England. Fiskespader etter 1745 var ofte mer fiskeformet og hadde et flatt blad som ble brukt til å løfte oppskårede fiskeporsjoner fra et fiskefat over til tallerkener. Fra slutten av 1700-tallet og gjennom 1800-tallet var en fiskespade i sølv en populær gave, noe som tilsier at de ikke var ment til hverdagsmiddagens bruk. Fisk ble da som nå ofte tilberedt med sitron, og fiskespader i sølv var derfor å foretrekke over de i stål. Sitronsyre fikk nemlig stål til å korrodere som igjen påvirket fiskens gode smak. Fiskespader ble ofte solgt alene, men kunne også bli solgt som et sett sammen med en stor gaffel.

Nærbilde av motivet

Motivet på vår fiskespade får oss til å undre litt. En obelisk, oval (muligens et skjold) og grønne vekster er et populært motiv på 1800-tallet, men oftest sett i sammenheng med minnegjenstander og memento mori (En påminner om at vi alle skal dø). KUBEN museum og arkiv har blant annet en 1800-talls sørgering fra Arendal med akkurat dette motivet på , men også en pengepung. Kanskje denne fiskespaden ble gitt i gave av noen som ikke ville bli glemt? Eller er det en påminner om å ikke være for glupsk ved middagsbordet?

Kilder:

Sørlandets Gullsmedlaug, Gammelt sølv i privat eie på Sørlandet : [utstillingskatalog], 14.-23.juni 1963

Beth Carver Wees, English, Irish, & Scottish Silver at the Sterling and Francine Clark Art Institute. Sterling and Francine Clark Art Institute, Hudson Hills, (1997)

Sheffield Museum: http://collections.museums-sheffield.org.uk/view/objects/aslist/search@?t:state:flow=10be5626-c252-4375-a9b8-2e8d3fab85b6

Du vil kanskje like …