Oppskrifter

Sabayonne

15. juli 2019

Da vi utforsket sausutvalget til Oselia tidligere i år fant vi til vår store overraskelse en liten dessertskatt som passer perfekt nå om sommeren. Men den satt langt inne. Vi måtte gå gjennom oppskriften mange ganger før vi skjønte at dette ikke var en helt vanlig vinsaus til middagsmat. Derimot en lekker Sabayonne! En klassisk dessertsaus, også kalt fransk eggedosis, som passer perfekt nå om sommeren sammen med friske bær og frukt.

Oselia kaller dette for vinsaus, til tross for at det ikke er vin, men sherry i hennes oppskrift. Dette er en enkel, og kanskje litt voksen dessert. Men for en mer barnevennlig variant kan man benytte f. eks eplemost i stedenfor vin.

Vinsaus

3 Store Eggeblommer og 3 Store Theskjeer Sukker. 1/2 Pot Sjerry. Disse Dele sættes paa Ilden og hvispes til den Ansættes. Den maa gjenne Koge lidt.

Vi har skult til andre oppskrifter på Sabayonne da vi lagde dette for å sjekke mengdene. Oselia skriver nemlig at det skal være 1/2 Pot Sherry i denne sausen. Altså ca. 5 dl Det er veldig mye i forhold til andre oppskrifter vi har sett på hvor det skal være ca 2 dl veske. Vi brukte derfor ca 2 dl sherry. Det gir likevel en ganske heftig smak og kan nok med fordel reduseres til 1 – 1 1/2 dl alt etter hvor glad man er i sherry. Vi lagde også en variant med vin, som gir en litt mildere og snillere variant.

Vi pisket sukkeret inn i eggeplommene og satt blandingen over vannbad. Det er et poeng at blandingen ikke skal komme i direkte kontakt med varme. Vi rørte inn vesken mens vi pisket godt. Dette skal tykne til en fin og jevn eggedosis. Vi tok bollen av platen innimellom piskingen. Du må ha litt tålmodighet. Det tar gjerne 10 – 15 minutter å få riktig konsistens.

Med litt tålmodighet, et par egg, sukker og en dæsj med vin blir Sabayonne en lekker og frisk dessert.
Med litt tålmodighet, et par egg, sukker og en dæsj med vin blir Sabayonne en lekker og frisk dessert.
Dette er nok en av de oppskriftene vi har grublet mest på hva vi egentlig skal lage. Vår gjestekokk Peder knakk nøtta og vips vaps så var det Sabayonne på gang.
Dette er nok en av de oppskriftene vi har grublet mest på hva vi egentlig skal lage. Vår gjestekokk Peder knakk nøtta og vips – vaps så var det Sabayonne på gang.
Vi lagde to varianter av Sabayonne, en med sherry slik Oselia gjorde, og en variant med hvitvin. Testpanelet vårt var enstemmige. Varianten med vin var best!
Vi lagde to varianter av Sabayonne, en med sherry slik Oselia gjorde, og en variant med hvitvin. Testpanelet vårt var enstemmige. Varianten med vin var best!

Det er ikke bare i Frankrike dette er en populær dessert. Reiser du til Italia kan du bestille Zabaglione. Som så mange andre desserter finnes det utallige historier om opprinnelsen til desserten. Den mest kjente er nok historien fra 1500- tallet om den italienske adelsmannen Giovan Paolo Baglioni, med tilnavnet “Zvan Bajoun”, som dagen før et slag, sto uten mat til soldatene sine. Derfor sendte han ut soldater for å lete etter mat. De kom tilbake med litt egg, en skvett vin, villhonning og urter. Kokken til Bajoun vispet det hele sammen og ga det et oppkok. De sultne soldatene spiste og dagen etter kjempet de med stor glød og energi, og de vant slaget. Da soldatene ble spurt hvor de hentet denne styrken fra, svarte de “Zvanbajoun” –et ord som gjennom tiden har utviklet seg til zabaglione, og sabayonne på fransk.

Lekker sabayonne. Enkelt og godt!
Smekker lekker dessert!

kilde: https://godtdrikke.net/zabaglione-dessert-for-en-sotmons/

Du vil kanskje like …