Oppskrifter

Natronkaker

6. august 2019
Natronkaker

Kjært barn har mange navn, og mange kaller natronkaker for stompekaker eller tjukkaser. Skal man tro de muntlige fortellingene om opphavet eller bruken av disse enkle kakene, ble de før i tiden lagd på gårder og tilbudt reisende eller vandrere. Det var få, billige og kanskje noe kjedelige ingredienser og derfor en grei kake å tilby ubudne gjester.

Etter å ha studert andre oppskrifter på Natronkaker fremstår imidlertid Oselia sin versjon som rene luksusvarianten. Felles for de fleste oppskriftene vi har sett andre steder er at kakene kun lages med kefir, mel, både natron og hjortetakksalt, litt sukker, og av og til et egg. Oselia derimot, bruker kun fløte, smør og mange egg i tillegg til de andre ingrediensene. Hun smaksetter de også, selvsagt med sitron!

Natronkaker

3-4 Eg. 4 kopper Hvedemel. 2 kopper Flødemelk, 1/2 kop smeltet Smør, 1/2 kop Sukker, 1 Theskje Natron, 2 Theskjeer Kremortartari, citron eller Mandeldraaber efter behag. Hvide piskes inn.

Mengdeforholdet mellom det tørre og det våte kan virke noe uvanlig i Oselias oppskrift i forhold til andre oppskrifter på Natronkaker. Deigen skal være ganske klissete, men selv om Oselia bruker mindre veske, så bruker hun flere egg, litt smeltet smør og sitronsaft og eggevitene til slutt, så deigen får samme konsistens som de andre oppskriftene. Hun bruker jo ikke kulturmelk som er vanlig i kombinasjon med natron og hjortetakksalt, men når eggehvitene røres inn til slutt, blir deigen likevel luftig og fin.

Rør sammen ca 5 dl. fløte og 4 eggeplommer. Rør deretter inn ca. 1 dl smeltet smør. Bland ca 1 dl sukker, 1 ts natron og 2 ts hjortetakksalt, eller kremortartari om du får tak i, og bland dette med ca 1 kg mel. Rør melet inn i fløteblandingen. Vi valgte å smaksette deigen med saften av en halv sitron. Til slutt rørte vi forsiktig inn de stivpiskede eggehvitene. Dersom deigen er for fast før du gjør dette blir det vanskelig å røre inn eggehvitene. Deigen skal til slutt være klissete og tykkere enn vanlig lapperøre. Bruk ei skje og legg klatter av deigen i en bolle med mel. Dryss litt mel over deigklumpen før du tar den i hendene. Bruk fingrene og form den litt slik at melet ristet av. Deretter legges de på takka eller i steikepanna og trykkes ut til kaker på størrelse med lapper. Stek de til de er gyldenbrune.

Deilige natronkaker smaker godt uansett tilbehør.
Natronkaker smaker godt uansett om du spiser de med eller uten tilbehør

Natronkakene er kjempegode med smør og sukker, brunost eller syltetøy. Blir de merkelig nok ikke spist opp, kan du fint legge dem i fryseren til en senere anledning.

kilder: Farmor si oppskrift av Ingrid Sandvik

https://www.nrk.no/mat/kari-sine-natronkaker-1.13407609

https://www.dn.no/smak/oppskrifter/kaker/natronkaker/2-1-443710

Du vil kanskje like …