Arkivene forteller

Nyttige kokebøker på Oslo Museum

23. august 2019

Helt siden vi startet denne bloggen i 2014, har vi studert og lagd mange av Oselias oppskrifter. Men innimellom har vi sett på andre kokebøker i samlingene på Kuben. Kokebøkene som er bevart er først og fremst kokebøkene til husfruer fra borgerskapet i Arendal.

Vi har sett at flere av oppskriftene er de samme som vi finner i Oselias kokebok. Oppskriftstitler på både fransk og engelsk, og oppskrifter som har fått navn etter kjente personer som f.eks president Abraham Lincoln vitner om den nære kontakten kystbyene i Arendal hadde med utlandet i seilskutetiden. Felles oppskrifter som inneholder lokale råvarer går også igjen.

Likevel finnes det oppskrifter som vi kun har funnet i Oselias kokebok, som f.eks småkakene Gyldenpalmer, Kornisbrød og puddingen Centrums beroligende.

Da vi var i Oslo i forbindelse med lanseringen av Annechen Bahr Bugges bok Fattigmenn, tilslørte bondepiger og rike riddere, mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid, benyttet vi anledningen til å se på kokeboksamlingen i Oslo Museum. Samlingen vi så på bestod av trykte kokebøker fra 1855 og fremt til 1888. Det var Hanna Winsnes Lærebog i de forskjellige Grene af husholdningen fra 1872, Illustreret Kokebog for store og smaa Husholdninger, Gjennemseet af en dansk husmoder fra1855 og Kogebog for hvermand, af en husmoder fra 1888.

Kokebøkene inneholder et stort utvalg av oppskrifter. Flere av dem finner vi også i Oselias kokebok, men Oselias manglende opplysninger i forhold til fremgangsmåte og ingredienser har ofte gitt oss store utfordringer under matlagingen. Men besøket vårt på Bymuseet oppklarte faktisk en del spørsmål vi har hatt i forhold til mange av Oselias oppskrifter. Vi har f.eks lurt på hvorfor retten Benløse fugler har dette navnet når den ikke inneholder fuglekjøtt. I en av kokebøkene på bymuseet står det at kjøttet skal formes som en fugl, derav navnet Benløse fugler.

Vi har undret oss over hvorfor Oselias Bringebærdrikk inneholder så mye eddik at den er sur og for oss udrikkelig. Boken til Hanna Winsnes gav oss en forklaring. Hun skriver; Bringeær Eddike holder sig endnu bedre end Saft, og til Supper er den meget god for dem der ikke have Modbydelighed for Eddikesmagen; men til Fromage og saadanne Ting bør den kke bruges. Denne Bringebær-Eddike er temmelig sur…Da skjønte vi at Oselias drikk kanskje skal ha så sterk eddiksmak.

Vi fikk også svar på at navnet Julienne i Oselias Juliennesuppe rett og slett forklares med at ingrediensene høstes i juli.

Flere ganger har vi forsøkt å finne oppskrift på Oselias Kornisbrød i andre kokebøker. Interessant var det da vi fant en oppskrift på Pumpernikkel. En oppskrift som var svært lik Kornisbrød.

Det var et nyttig besøk som bidro til bedre forståelse av flere oppskrifter i Oselias kokebok.

Du vil kanskje like …