Redskap og ingredienser

Kakefat fra 1800-tallet

9. september 2019

Vi har i løpet av bloggens levetid laget flere av Oselias deilige kaker, blant annet Abraham Lincolns favorittkake, makroner og sukkerkringler. Men denne gangen har vi lyst til å sette fokus på det som kakene ble servert på, nemlig kakefatet. Derfor har vi tatt frem tre ganske ulike kakefat fra KUBENs samling som alle er fra 1800-tallet, og som kan illustrere hvordan Oselias kaker ble servert på hennes tid.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN museum og arkiv.

Det første kakefatet vi vil vise frem er fra Risør (AAM.17638). Det er et stettefat som kom inn til museet i 1978, og ble i sin tid gitt som bryllupsgave i 1884 da kaptein Gahr Gahrsen giftet seg med Marie. Fatet er av sølvplett og ustemplet, og har fine inngraveringer. Kaptein Gahrsen var blant annet kaptein på «Latona», som forliste i Risør havn i 1902.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN museum og arkiv.
Foto: Gerd Corrigan, KUBEN museum og arkiv.

Det andre kakefatet er et stettefat fra ca. 1840 (AAM.12253). Dette kakefatet er ganske annerledes enn det forrige. Det er av porselen med trykt dekor i engelsk rødt, sort og oker. Engelsk rødt er navnet på et rødbrunt pigment som er basert på jernoksid. Motivene på fatet viser blant annet en antikk offerscene med to personer ved et alter – noe som kanskje ikke skriker hyggelig kakeselskap? På undersiden er det flere andre motiver, blant annet ser vi bokstavene SPQR som står for Senatus Populusque Romanus («det romerske senat og folk»). Da fatet kom inn til museet i 1970 var det brukket i to. Det ble reparert, men vi kan fremdeles se hvor sprekken gikk gjennom fatet. Eieren av kakefatet var som familien Eyde en del av borgerskapet i Arendal. Kakefatet tilhørte kjøpmann og skipsreder Bartholomeus Severin Rummelhoff (1808-1885) som var gift med Marie Magdalene Smith (1818-1859).

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN museum og arkiv.
Foto: Gerd Corrigan, KUBEN museum og arkiv.

Det tredje kakefatet som blir servert på bloggen i dag er fra 1850-årene og også av porselen (AAM.18809). Dette er et rundt fat som er oppdelt i to blad, med dekorstriper i gull langs kanten. På undersiden av fatet finner vi et stempel i blått hvor det står B&G, som står for Bing & Grøndahl. Denne fabrikken ble også omtalt som Bing & Grøndahls Porcelænsfabrik, og var en dansk porselenprodusent som drev under eget navn fra 1853 til 1987. Etter det ble selskapet slått sammen med Den Kongelige Porcelænsfabrik og ble til Royal Copenhagen.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN museum og arkiv.

Nå mangler vi bare kakene!

Du vil kanskje like …