Oppskrifter

Sellerisuppe

23. september 2019

En av de beste rotgrønnsakene nå om høsten er sellerirot og den er perfekt til å lage sellerisuppe av. Her i Norge får man vanligvis tak i to sorter. En fersk variant som selges i bunter med blader på, og en større som tåler lengre lagring. Rester av sellerirot ble funnet i egyptiske graver fra år 1100 før Kristus. Den sies at rotgrønnsaken på den tiden ble brukt til å fremstille blant annet luktesalt og medisin. Denne smakfulle roten kom angivelig til Norge med munker så tidlig som på 1300-tallet og var også her brukt som medisinplante og skulle angivelig lindre alt fra ryggsmerter til kolikk hos spebarn. Og ikke minst, den skulle virke stimulerende på kjærlighetsevnen. Vi har likevel ikke sikre opplysninger om dyrking her i landet fra tidligere enn på 1600-tallet. 

Vi har tidligere lagd fylte sellerirøtter og nå serverer vi dere Oselias Sellerisuppe. Som vanlig har hun ikke oppgitt mengde på noen av ingrediensene, så vi har tatt utgangspunkt i en sellerirot. Det ga ca. 2-3 porsjoner.

Oselias sellerisuppe

De skrelles og koges i lide vann saa udgnides de gjennem en Sigt. Dette opspedes med god Bolliong og jevnes med smør og mel. Derpaa haves langskaarne hvide og gule Rødder (og sjerry), og i Terrinen hvispes Egblommer og sød Fløde naar den anrettes. Kjødboller eller ristet Brød bruges dertil.

Vi skrelte en sellerirot og skjærte den i terninger før vi kokte bitene i ca 8 dl vann til de var møre. Deretter kjørte vi de i hurtigmikseren sammen med en del av kokevannet til en jevn masse.

Vi helte rotmassen tilbake i gryta og spedde med resten av kokevannet og en terning med grønnsaksbuljong. Vi hadde i en dæsj sherry, samt gulrøtter og pastikk som vi hadde skjært i tynne strimler. Vi lot de koke seg møre. Oselia skiver at hun jevnet suppa med med smør og mel, men vi lot den koke inn litt og var fornøyd med konsistensen på suppen. Her kan man jevne suppa eller spe den litt mer alt etter hvor tykk man ønsker den.

Mens selleriuppen kokte lagde vi krutonger av noen skiver brød. Før vi serverte suppa rørte vi inn en eggeplomme som var vispet lett sammen med ca 1 dl fløte. Suppen skal ikke koke etter at eggeplommen er blandet inn. Server med krutonger eller ristet brød.

Det er enkelt å lage krutonger av brødrester. Skjær de i terninger, vend de i litt olje med salt og pepper og stek de i ovnen et par minutter til de er sprø.

kilde: http://www.rolv.no/ urtekilden
www.bama.no

Du vil kanskje like …