Arkivene forteller

Konsulens meny

2. oktober 2019

Oselias arbeidsgiver Samuel Eyde var tysk konsul i Arendal fra 1875 til 1893. Som tysk konsul var han Tysklands representant i byen. Etter den fransk-prøyssiske krig 1870-71 gjennomgikk den tyske marinen en omfattende opprustning, noe som blant annet førte til at tyske krigsskip ofte besøkte Arendal, og som tysk konsul var det Samuel Eydes oppgave å varte opp de tyske offiserene.

Samuel Eyde var det som kalles en honorær konsul. Det var som oftest en fremstående person fra borgerskapet som først og fremst drev sin egen næringsvirksomhet, men som hadde fått tildelt oppgaven som utenlandsk konsul i tillegg.

Konsul Samuel Eyde, PA-2418 Portrettsamling, Kuben.

I Oselias kokebok finner vi menyene fra konsul Eydes mange middagsselskaper for de tyske offiserene. Under overskriften Tyske middager i Oselias kokebok, har Oselia notert ned det de tyske gjestene kunne få servert, her er et eksempel:

Boller og Hønsekjøtt

Suppe med erter og røtter

Melon

Laks

Innkokt kylling med champignon og trøffel

Hummer i tærtering

Røkelaks,

skinke og erter

Syltetøy

Lammestek

Is og konfekt

PA-2564 Oselias kokebok, Kuben. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Det er ingen tvil om at konsul Eyde tok seg godt av sine gjester, og at Oselia og tjenestejentene fikk en travel ettermiddag og kveld på kjøkkenet.

I menyene for de tyske offiserene finner vi retter som det finnes oppskrifter på i Oselias kokebok, for eksempel suppe med erter og røtter, som kanskje er Oselias grønne ertesuppe. Vi ser også retter som vi ikke finner i kokeboken, som for eksempel Inkokt kylling med champignon og trøffel.

I sommermånedene ser det ut til at konsul Eyde inviterte offiserene med til sommerstedet Løvli på Hisøya. Kilebaneboka som er bevart derfra ser ut til å inneholder navn på flere tyske offiserer som antageligvis deltok i spill og moro på Kilebanen.

Kilebaneboka fra Løvli med navn på spillere, deriblant tyske kapteiner. PA-1931 Familien Eyde, Kuben. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Samuel Eydes sønn, Christian Eyde var amerikansk konsul, etter han har vi bevart et flott dokument som viser at Christian Eyde var USAs konsul i Arendal fra året 1882.

Konsulbevis, fra Arkiv: PA- 1529 Stephansen & Eyde, Kuben. Foto Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …