Oppskrifter

Champagnepudding

31. desember 2019

Denne desserten er en av de kuleste oppskriftene vi har testet fra Oselias kokebok. Den fortjener rett og slett litt glam og konfetti! Vi runder av 2019 med å ønske alle følgere godt nytt med Oselias Champagnepudding.

Vi har sett på en del oppskrifter på Champagnepuddinger, men Oselias oppskrift har en liten «twist» som gjør denne desserten ekstra kul. I mange av oppskriftene vi finner i dag lages desserten av to ulike lag som legges vekselsvis i en glass. Ett lag med blank gelè og ett lag laget av kondensert melk. I Oselias variant er det et skumlag istedenfor kondensert melk, noe som piffer desserten opp flere hakk!

Champagnie budding

I flaske Hvidvin, lidt vann. 3 Lod Gelantin, saft af 1 Cetron, lidt Sukker, 5 Egvider. Dette Koges op ved stadig røren og siles. Naar dette er afkjølet heldes en 1/2 flaske Champagne deri og så bliver røren delt i to lige Dele og den ene Delen bliver pisket haart til stivt Skum. Saa bliver det lagt lagvis med det klare som skal størtne for hver gang man helder paa. Den skal spises med Vanillie sos

Vi har funnet ut at Champagnen som ble laget på Oselias tid var mye søtere enn de man får tak i i dag. Du trenger derfor en søt vin til denne desserten. Vi valgte den søteste hvitvinen vi kunne finne og en musserende vin med litt lavere sukkerinnhold, men mye bobler! Vil du ha skikkelig ekstravaganse kan du selvsagt bruke Champagne. Vi brukte 3 ss sukker, og saften av en sitron, men noen av oss mente den gjerne kunne fått litt mer sødme. Du bestemmer selv hvor søt den skal bli.

Vi gjorde som oppskriften sier. Vin, lidt vann,sukker, sitronsaft og gelantin plater (Ca 45 gram) fikk et oppkok. Vi var litt bekymret for at eggehvitene skulle stivne, men med stadig omrøring gikk det fint. Massen skummet en del så vi forsøkte å skumme av underveis og mens den ble avkjølt.

Blandingen ble enda mer skummete da vi helte i den musserende vinen.

Vi delte blandingen i to like store deler. Den ene ble stivpisket til skum og den andre skummet vi av slik at den ble så klar som mulig. Vi er litt usikre på om væsken kan bli klarere enn dette siden det er eggehvitene som gjør den hvitaktig. Vi kan ikke se at eggehvitene har noen annen funksjon enn å kunne stivpiske den ene delen til skum. Vi lurer derfor på om det egentlig er nødvendig at de has i hele blandingen som varmes opp. Hadde man utelatt eggehvitene i den ene delen hadde denne væsken blitt klarere og gjort desserten litt mer interessant synsmessig da man lettere hadde sett de to ulike lagene.

Vi fylte først glass med væsken, og lot den stivne før vi la et lag med skum. Dette skumlaget må være ganske stivt før man legger på neste lag med væske ellers renner den bare rett gjennom skummet.

Oselia skriver at puddingen skal serveres med vaniljesaus. Vi syntes at det ble en altfor dominerende smak, og foretrakk å spise den uten. Puddingen er frisk og god, med tydelig smak av vin. Skummet tilfører ikke desserten så mye smak, men er definitivt en morsom måte å lage den litt mer spennende utseendemessing. Denne desserten skal vi garantert prøver en gang til med noen justeringer.

Du vil kanskje like …