Oppskrifter

Farsert blomkål

31. januar 2020

Selv om mange av oppskriftene i samlingen til Oselia i aller høyeste grad er velsmakende saker, er det likevel en del oppskrifter som på ingen måte fremstår som kulinariske opplevelser. Flere av dem er utgangspunkt for mange interessante diskusjoner her på huset om opprinnelsen til enkelte retter. Vi har tidligere diskutert heftig både ølsuppe og risengrynspølser, og denne oppskriften på farsert blomkål har også skapt stort engasjement.

Kålen skal renses og kokes i litt melk og vann. Så uthules den i midten og fylles med kjøttfarse inni og under stilken. Det som er uthulet settes på igjen i farsen. Så legges blomkålen i et klede og kokes ferdig i tynn buljong. Den skal serveres som en egen rett drysset med finhakket persille, og smør ved siden av.

I vår jakt på lignende oppskrifter har vi kommet over flere oppskrifter på farsert blomkål, de aller fleste fra Danmark. I motsetning til Oselias versjon hvor man kun skal stappe kjøttfarse i bunnen av blomkålen, så sier disse oppskriftene at man skal pakke inne hele blomkålen i kjøttfarse. Vi bestemte oss for å lage en av hver, og pakket den ene inn i aluminiumfolie.

Vi lot blomkålene trekke en stund i buljong, vann og melk. Vi skulle muligens ha tatt nytt vann med kun buljong. I Danmark går denne retten også under navnet Apehode, og da vi pakket ut blomkålene skjønte vi hvorfor!

Oselias versjon av frasert blomkål falt lett fra hverandre da vi skulle skjære den opp, så vi holder nok en knapp på apehodet selv om vi må innrømme at denne retten ikke seiler opp som en favoritt fra Oselias oppskriftssamling. De aller fleste andre oppskriftene vi har lest står det at man skal griljere blomkålen i ovnen. Vi er tilbøyelige til å gjøre et nytt forsøk, men undrer oss veldig over opprinnelsen til denne retten og i hvilken grad den har vært vanlig her til lands.

Du vil kanskje like …