Oppskrifter

Martssne

12. mars 2020

For tiden har vi to flinke studenter fra UiA på praksis her på KUBEN. Som en del av praksisen har Åshild Danielsen og Alexandra Ryan fått bryne seg på en av Oselias oppskrifter og skrevet et gjesteinnlegg om hvordan dette gikk:

Martssne er oppkalt etter snøen som ofte faller i mars, når alle går og håper på en tidlig vår. Kanskje desserten var ment å kunne gi håp eller trøst i en litt kald og ustabil måned?

Klar for kokkelering! Med litt mer moderne kjøkkenutstyr enn det Oselia hadde til rådighet. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Martssne 1 Pot sød Fløde piskes godt med 12 Lod stødt Sukker. Skallen og Saft af 2 Cetroner deri kommes 2 ½ Lod løs Gelatin.

Vi fulgte oppskriftens anvisning. Sitronene ble delt i to, saften presset ut og skallet raspet av. Skall og sitronsaft ble rørt i pisket sukker og fløte, og deretter ble oppløst gelatin helt i. Etter alt var rørt sammen, helte vi tilslutt desserten i to former og satte de kaldt. Oppskriften gav en ganske stor røre, men vi fikk plass til det meste.

Da desserten hadde stått lenge nok kaldt skulle de to formene hvelves på hvert sitt fat. Det var stor spenning i om desserten ble stiv nok. Vi lurte litt på om vi kanskje skulle ha smurt formene, men kom frem til en brukbar løsning for å få løs desserten. Formene ble satt i varmt vannbad i noen få minutter og ved hjelp av kniv fikk vi løsnet desserten godt nok rundt kantene til at den løsnet og landet fint på fatene vi hadde funnet frem. Ingen av dessertene ble ødelagt på noe vis.

Desserten hadde en fin lett syrlig smak, litt som en sitronfromasj. Noen mente derimot at det kunne vært litt mer smak av sitron, men det er smak og behag. Martssne var en rimelig enkel dessert å lage, selv om oppskriften var gammel og uten noe særlig forklaring av fremgangsmåte.

Du vil kanskje like …