Oppskrifter

Kald sjokoladepudding

20. mars 2020

Skinnet bedrar, og det gjør virkelig også noen av Oselias oppskrifter. Som så mange andre er blogg-gjengen også omfattet av tiltak knyttet til Coronautbruddet, og vi har derfor hjemmekontor. I den forbindelse tenkte vi at det var på sin plass å presentere en deilig dessert! Det får bli med tanken, for Oselias oppskrift på kald sjokoladepudding er virkelig ikke noe du trenger å ta deg bryet med å lage.

Vi er litt overrasket over at Oselia «roter» til den ene av de to oppskriftene hun har etterlatt seg med sjokolade i. Spesielt med tanke på at både utvalg og tilgang på sjokolade var svært begrenset på Oselias tid. Dette var absolutte en vare forbeholdt de velstående.

I følge nettstedet foodtimline.org. finnes det skriftlige kilder på sjokoladepudding så langt tilbake som til 1730, men det må ha vært bitter kakao i flytende form, som ble brukt til varme kakodrikker. Sjokolade i fast form ble ikke fremstilt før i 1947. denne sjokoladen var heller ikke så lett oppløselig og hadde lett for å synke til bunns, så det er litt vanskelig å se for seg om disse tidlige puddingene ligner puddinger på Oselias tid.

Men, tilbake til Oselias oppskrift.

Vi rynket litt på nesen bare av å lese noen av puddingens ingredienser. Ris, vin og konjakk! Heldigvis litt sjokolade og sukker også. Men vi hadde bestemt oss for at den absolutt skulle få en sjanse.

Vi helte 7,5 dl melk i en gryte med 3 ss sukker. Oselia skriver litt sukker, så vi anslo at 3 ss ville være passende mengde. Vi tilsatte deretter 120 gram ris og lot det koke i 15 min. Oselia skriver at man skal ta opp risen så melken renner av. Vi har tolket oppskriften slik at det var melken vi skulle bruke videre. Vi tilsatte 1 plate mørk kokesjokolade, skall og saft av en sitron, 1 ts vaniljesukker og gelatinplater som vi hadde bløtlagt i vann. Vi fulgte anvisningen på pakken om hvor mye gelatin det skulle være i forhold til væske og brukte 9 plater. Til slutt 2,5 dl hvitvin. Alt fikk et oppkok, men melka skilte seg noe da vi tilsatte vinen i blandingen. Vi silte derfor blandingen og rørte jevnlig i den til den ble kald. Da blandingen var avkjølt blandet vi i 5 dl stivpisket fløte og en slump med konjakk. Kremen løste seg og for det var for mye væske i forhold til pisket krem, men vi helte alt i en stor glassbolle og lot den stå kaldt i noen timer.

Vi har smakt på puddingen, og vi er ikke imponert. Her er det mange ting vi lurer på. For det første, hvorfor skal man koke ris i melken først? Er det for å få mer stivelse i puddingen tro? Risstivelse brukes i dag i mange tilfeller som jevning i stede for potetmel eller maizennamel, men hvor mye stivelse får man av 120 gram ris? Når det gjelder bruk av gelatin var egentlig ikke det en uvanlig ting å bruke i puddinger. Vi har tatt en titt i Hanna Winsnes`kokebok Lærebog i de forskjellige grene af husholdningen, fra 1880. Der fant vi også en oppskrift på kald sjokoladepudding. I følge denne skal man også bruke gelatin som skal kokes i fløte tilsatt sjokolade og sukker. Hun har dog droppet risen.

I denne oppskriften står det også at man skal stivpiske fløte og blande inn i fløteblaningen når den er kald. Dette finner vi igjen i flere andre sjokoladepuddingoppskrifter, deriblant Hanna Winsens sin. Men, hvor fikk Oselia inspirasjon til å tilsette sitron, hvitvin og konjakk?

Puddingen vår ble ikke helt stiv. Mengde væske stemmer ikke med antall gelatinplater og pisket krem. Puddingen fikk tre ulike lag. Fløten hadde lagt seg på toppen i et litt mer luftig lag, mens sjokolade hadde sunket helt til bunns.

Dette smaker sjokolade, men desserten ble altfor dominert av vinsmaken til at vi synes dette var godt. Det nederste laget har også litt kornete konsistens siden melken skilte seg litt.

Denne desserten lar vi stå i kuriosaens tegn, men skulle du likevel ha lyst på noe med sjokolade i etter at du har lest dette så anbefaler vi mye heller Oselias varme sjokolade! Den er i det minste god.

kilder:

http://www.foodtimeline.org/foodpuddings.html?fbclid=IwAR1qiu3UUoguVPoAui3A8miq-aD782gOoVdiMyvUrOihgEx_TFnZKm9eLUU#1730chocolatepudding

Hanna Winsnes Lærebog for de forskjellige grene af husholdningen, 1880.

Du vil kanskje like …