Oppskrifter

Eggehvitekaker

20. april 2020

Vi har hatt ekstra god tid til å bla i Oselias kokebok den siste tiden. Selv om vi har sett gjennom oppskriftene mange ganger er det alltid noen av oppskriftene vi ikke har bitt oss merke i tidligere. Denne gangen så vi spesielt etter noen kjeks eller kaker vi kunne putte i en boks og kose oss med nå i disse hjemmetider. Valget falt på eggehvitekaker. En ukjent kake for vår del. Kanskje baker du mer enn vanlig for tiden og har eggehviter til overs. Da er disse sprø kakene et godt alternativ til å få brukt dem opp.

Oselias oppskrift på eggehvitekaker

Som i så mange andre tilfeller er Oselias mengdemål noe uklart, og vi har også denne gangen forsøkt å lete etter andre oppskrifter på det vi skal lage for å sammenligne. Da vi søkte på disse kakene dukket det opp mange oppskrifter, og det som umiddelbart slo oss etter å ha studert flere av dem er at det er noe underlig med Oselias mengdeforhold mellom de ulike ingrediensene i hennes versjon av oppskriften.

1 pund (ca 500 gram) smeltet smør skal røres sammem med 1/4 pund (125 gram) sukker til det blir hvitt og tykt. Etterpå skal man røre inn 16 lodd (320 gram) mel. Til slutt skal man stivpiske 5 eggehviter og røre inn i deigen.

Da vi forsøkte å piske smør og sukker hvitt med utgangspunkt i Oselias oppskrift er det altfor lite sukker til at dette blir hvitt og tykt slik Oselia skriver at det skal bli.

Oselias mengdemål er litt forvirrende, så vi justerte mengden på ingredienser etter oppskirften til Henriette Schønberg Erken.

I alle de andre oppskriftene vi har funnet på eggehvitekaker skal det være lik mengde smør, sukker og mel. Vi valgte derfor å ta utgangspunkt i 500 gram smør slik Oselia skriver at det skal være. Vi justerte opp mengden sukker og mel tilsvarende. Dette er i utgangspunktet en stor porsjon, så vi valgte å halvere den. Da fikk vi 45 kaker.

Vi brukte da 250 gram smør, 250 gram sukker og 250 gram mel. Vi smeltet smøret og tilsatte sukkeret og lot kjøkkenmaskinen gå i 15-20 minutter til det ble en tykk, hvitaktig masse. Deretter rørte vi inn alt melet. Deigen ble ganske tørr og fast, men da vi rørte inn 3 stivpiskede eggehviter ble den mye løsere. Vi satt deretter små klatter med teskjeer på et stekebrett og stekte kakene i 10-15 minutter på 175 grader til de var gyldenbrune.

Deigen ble fast og fin så det var lett å sette den på plate med små skjeer. De flyter litt ut, så de må ikke settes for tett.

Kakene falt virkelig i smak hos barna hjemme hos Monika, så de ble ikke så gamle i hennes kakeboks, men de holder seg nok fint en god stund i en tett kakeboks om du ikke har små kaketyver i hus.

Eggehvitekakene falt i smak både hos store og små.

Alle foto: Monika K. Håland, KUBEN.

Du vil kanskje like …