Bak coveret på Oselias KOKEBOK

20. mai 2020

Våren 2014 satt vi rundt et bord på KUBEN og bladde forsiktig i oppskriftene som Oselia Osuldsen så sirlig nedtegnet i siste halvdel av 1800-tallet. Lite ante vi den gangen om hvilken spennende mat- og kulturhistorisk reise Oselia skulle ta oss med på. Bloggen Oselia.no ble startet høsten 2014, og etter hvert vokste det frem en bokdrøm. Ettersom vi utforsket Oselias verden, ble bokdrømmen sterkere og sterkere. Nå er boken endelig her, og den kan kjøpes i nettbutikken vår. I dette innlegget har vi lyst til å ta dere med i kulissene og vise dere noen øyeblikk fra arbeidet med boken. Da særlig arbeidet med alle matoppskriftene.

Her på bloggen har vi presentert mat og kulturhistorie hånd i hånd. Vi har hatt fokus på råvarer og sesongbetont mat, men også handel – og vareimport. Vi har også ønsket å vise frem spennende gjenstander, historier fra arkivene og foto som til sammen danner et tidsbildet av regionen vår fra en svært spennende epoke i Arendals historie.

Dette konseptet ønsket vi å ha i boken også, men til forskjell fra bloggen, ønsket vi å la utprøvingen skje gjennom bloggkonseptet vårt. I boken får dere derfor kun gjennomarbeidede oppskrifter klare til bruk.

At vi snart sitter her med en ferdig bok er mye takket være oppmuntrende og svært smaksvillige kollegaer på KUBEN i Arendal. Det er ingen tvil om at dette har vært en særdeles smakfull heiagjeng! Uansett hva vi har disket opp med så har de luktet seg frem til kjøkkenet og bidratt med gode samtaler og ikke minst spissede smaksløker gjennom hele prosessen.

Oselia hadde uten tvil et bredt repertoar og hun kunne trolig diske opp de lekreste retter både til hverdags og fest. I løpet av de 5 årene vi har drevet bloggen har vi laget mange ting som vi gjerne lager igjen, men vi har også laget ting som vi lar stå i kuriosaens tegn.

Vi har valgt ut 32 av våre favoritter og det er en blanding av supper, middager, desserter, kaker og til slutt noen oppskrifter på konservering av grønnsaker og bær. Siden januar 2020 har vi kokkelert oss gjennom alle oppskriftene og tatt bilder av rettene gjennom sesongene. Vi har reist til de historiske lokasjonene Merdøgaard og Angelstad. Vi har brukt bygningene Hesthaghuset og Engehavhuset som ligger like ved KUBEN. Vi har saumfart Langsæ gård etter den perfekte fotoflaten, gravd frem gamle dører og åpnet alle kott hvor det kunne være en gammel stol eller krakk. Vi har jaktet i alle krinkelkroker etter det beste lyset. Vi har tatt bilder både ute og inne. Vi har båret på pikk-pakk og servise, glass og fat, balansert puddinger og kaker på kasser, stiger og i båt. Vi har jukset med hårspray og barberskum.

Den sprekeste av oss alle har uten tvil vært fotografen. Gerd har tatt alle matbildene til boken og hun har vært både høyt og lavt på fotoshoot!

Det har vært et krevende og læringskurven har vært bratt, men mest av alt har vi hatt det veldig gøy og vi er glade for at vi skal fortsette å utforske Oselias verden her på bloggen. Boken utgis i samarbeid med Skald forlag og vi er svært glade for at Lars Nes og Skald forlag hadde tro på boken vår. Det har vært et spennende og lærerikt samarbeid.

Til slutt vil vi vise dere noen smakebiter fra boken. Vi har fått oppfylt vår bokdrøm på alle måter, og vi håper mange vil kunne glede seg over det ferdige resultatet.

Du vil kanskje like …