Oppskrifter

Arakpudding

26. juni 2020

Oselia levde i puddingens glanstid og blandt velkjente puddinger som kald sjokoladepudding, karamellpudding og diplomatpudding finner vi også noen med mer ukjente navn i kokeboken hennes. Vi ville prøve oss på Arakpudding, men det var ikke så lett som først antatt å få tak i ingrediensen som har gitt navn til denne puddingen, Arak.

Arak er en alkoholholdig drikk som er mest vanlig i midtøsten, men også flere steder i Afrika og Sør-øst Asia. I midtøsten fremstilles det vanligvis av druedestilat. I Asia brukes palmesaft og i Afrika daddelsaft. På slutten av 1700 – og begynnelsen av 1800-tallet ble det importert store mengde Arak til Norge og dette var en svært populær ingrediens i punsjer og puddinger på Oselias tid. Vi har funnet en god del dessert – og kakeoppskrifter fra 50 – og 60-tallet hvor arak brukes som smakstilsetning. Nå har arakens popularitet imidlertid dalt betraktelig, og i dag er det knapt mulig å få tak i denne drikken her i Norge. Vi har heller ikke funnet noen andre oppskrifter å sammenligne Oselias arakpudding med, så dette var å bevege seg ut i ukjent farvann.

1 liter melk og fløte (2,5 dl av hver), 240 gram mel, 120 gram smør, 12 egg, skall og saft av en sitron, 90 gram malte eller hakkede mandler, 1 ss sukker, 1,25 dl konjakk og Arak.

Bland sammen melk og fløte og kok opp. Ha i smør. Sikt deretter i melet mens du rører kraftig til deigen slipper gryten. Rør inn 12 eggeplommer, litt om gangen og bland inn skall og saft av en sitron. Bland inn mandlene, sukker og alkohol før du forsiktig vender inn de 12 stivslagne eggehvitene til slutt. Hell røren i en puddingform eller brødform og stek på 180 grader i 40-45 min. Stikk en tynn pinne inn for å sjekke om den er stekt. Den skal være litt myk i midten.

Tilbake til araken. Som nevnt var det ikke så lett å få tak i Arak. Drikken er klar og farveløs med smak av anis, så et greit substitutt er Ouzo eller Raki som også er brennevin med anissmak.

Vi serverte vår pudding uten saus, men Oselia har to oppskrifter på Sos til arakpudding. En av dem er en rips – og bringebærsaus som blandes med pisket krem og serveres sammen med puddingen. Mulig bringebær var vanlig tilbehør til denne desserten for vi har funnet det samme på en spiseseddel fra en festmiddag servert på ærverdige Holdt Hotel i Bergen den 29.auguast 1879 i anledning Nordhavsekspedisjonen 1876-1878

Den andre sausen hun har oppskrift på er veldig interessant. Det er en vinsaus eller krem, som også skal piskes opp med kremfløte når den er kald. Denne puddingen lager vi gjerne igjen, og da har vi lyst å prøve denne sausen også!

kilder:

Edith Ekegård, Desserter fra mange land; 500 oppskrifter på gode, fristende desserter av alle salg, J.W.Cappelens Forlag, Oslo. 1956

Roald Sætre: En bergensk herremiddag anno 1876, Bergensposten nr. 2, juni 2011.

Wikipedia.no\arak

Du vil kanskje like …