Oppskrifter

Victoriapudding

6. august 2020

Da vi så oppskriften på Oselias Victoriapudding tenkte vi at vi nå endelig skulle få prøve oss på dronningen over alle puddinger. Vi trodde bestemt at denne puddingen måtte være oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia. Men vi har på ingen måte klart å finne noen sammenheng mellom den engelske dronningen og Victoriapuddingen som var populær på Oselias tid. Etter tips fra konservator Geir Thomas Risåsen på Norsk Folkemuseum så spørs det om ikke svaret ligger nærmere vårt eget kongehus enn først antatt.

I 1881 giftet nemlig kronprins Gustav av Norge og Sverige seg med prinsesse Victoria av Baden. Den nye kronprinsessen av Norge og Sverige ble svært populær i begge land. Risåsen forteller at det blant annet dukket opp en rekke hoteller og konditorier i begge land under navnet Victoria, oppkalt til ære for vår egen dronning – og ikke den britiske dronning, som mange fristes til å tro i vår tid.

På denne tiden var Queen Victoria av England bare en av mange europeiske monarker og hennes popularitet i vår tid skyldes nok mer hennes rolle i ulike serier og litteratur, selv om hennes tid som monark absolutt satte dype spor i britisk historie.

Oselia har to oppskrifter på Victoriapudding. En varm pudding som skal kokes på ris og en kald versjon med hvitvin. Oppskriftene til Oselia er vanskelige å tolke i forhold til fremgangsmåte og endelig resultat. Vi måtte derfor lete etter andre oppskrifter som vi kunne sammenligne denne med. Dette ble vanskeligere enn vi hadde forestilt oss, tatt puddinges navn i betraktning. Som nevnt antok vi at denne pudding hadde sitt navn etter dronning Victoria og at vi dermed ville finne flere oppskrifter på nett, men den gang ei.

Etter grundige søk fant vi omsider flere oppskrifter på den ene versjonen som lages av kokt ris i flere eldre kokebøker. Likevel var vi mer nysgjerrig på den andre versjonen laget med vin. Nysgerrigheten vår ble ikke mindre etter at vi hadde forsøkt oss på Oselias oppskrift. Det ble en skikkelig puddingfiasko!

Oselias oppskrift på Kald Viktoriapudding

Denne puddingen ble ikke stiv i det hele tatt. Er det for mye vin, eller kanskje for lite gelatin i Oselias oppskrift? I tillegg skilte eggedosisen seg. Nei, det var ikke mye som ga mening i denne oppskriften.

Etter en ny runde med søk i alle nasjonalbibliotektes bøker, tidsskrifter og aviser kom vi endelig over en oppsktift på victoriapudding publisert i Nordlandsposten i 1922. Denne oppskriften ligner på Oselias kalde Victoriapudding, men var litt mer forklarende i forhold til fremgangsmåte.

Nordlandsposten 1922

Før vi tok fatt på oppskriften i Nordlandposten måtte vi finne ut hva husblas og graves var. To ingredienser vi aldri hadde vært borti tidligere. Husblas viste seg å være fiskelim laget av svømmeblæren til stør og andre fiskeslag. Limet er en spesielt ren form for gelatin og ble tidligere brukt til klaring av vin og øl, til geleer og som bindemiddel. Graves viste seg også etter grundigere undersøkelser å være hvitvin fra et bestemt distrikt i Frankrike, rundt Garonne.

Vi har laget både Oselias oppskrift og oppskriften i Nordlandsposten. Oppskriften i avisen er enklere å følge, men geleén laget av vin som skal være på toppen av puddingen, hang fast i formen og skilte seg fra eggemassen. Likevel ble pddingen både stivere og smakte godt.

På bakgrunn av vår egen kronprinsesses popularitet fortalte Risåsen oss også at det ble laget flotte kakejern for privat bruk prydet med kronprinsparets initialer GV med prinsekrone over. Det er nærliggende å tro at den formen Oselia henviser til både i puddingsoppskriften og pynteforslaget sitt nettopp er en form med et emblem i bunnen.

Det er altså nærliggende å tro at oppskriftene på Victoriapudding dukker opp kort etter kronprinsbryllupet i 1881, som en hyllest til vår egen kronprinsesse Victoria. At hun nærmest er glemt av oss i dag henger kanskje naturlig sammen med at hun ikke lenger var norsk kronprinsesse etter unionsoppløsningen i 1905. Imidlertid ble hun dronning av Sverige i 1907.

Victoria av Baden giftet seg med kronprins Gustav 20. september 1881.

Tusen hjertelig takk til konservator Geir Thomas Risåsen på Norsk Folkemuseum for gode inspill oppklaring av vår Victoriagåte!

Kilder: wikipedia.org/wiki/Victoria_av_Baden

Du vil kanskje like …