Oppskrifter

Victoriapudding

6. august 2020

Da vi så oppskriften på Oselias Victoriapudding tenkte vi at vi nå endelig skulle få prøve oss på dronningen over alle puddinger. Vi trodde bestemt at denne puddingen måtte være oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia. Men etter grundige undersøkelser viser det seg at vi ikke har klart å finne noen sammenheng mellom dronningen og Victoriapudding.

Oselia har to oppskrifter på Victoriapudding. En varm pudding som skal kokes på ris og en kald versjon med hvitvin. Oppskriftene til Oselia er vanskelige å tolke i forhold til fremgangsmåte og endelig resultat. Vi måtte derfor lete etter andre oppskrifter som vi kunne sammenligne denne med. Dette ble vanskeligere enn vi hadde forestilt oss, tatt puddinges navn i betraktning. Som nevnt antok vi at denne pudding hadde sitt navn etter dronning Victoria og at vi dermed ville finne flere oppskrifter på nett, men den gang ei.

Etter grundige søk fant vi omsider flere oppskrifter på den ene versjonen som lages av kokt ris i flere eldre kokebøker. Likevel var vi mer nysgjerrig på den andre versjonen laget med vin. Nysgerrigheten vår ble ikke mindre etter at vi hadde forsøkt oss på Oselias oppskrift. Det ble en skikkelig puddingfiasko!

Oselias oppskrift på Kald Viktoriapudding

Denne puddingen ble ikke stiv i det hele tatt. Er det for mye vin, eller kanskje for lite gelatin i Oselias oppskrift? I tillegg skilte eggedosisen seg. Nei, det var ikke mye som ga mening i denne oppskriften.

Etter en ny runde med søk i alle nasjonalbibliotektes bøker, tidsskrifter og aviser kom vi endelig over en oppsktift på victoriapudding publisert i Nordlandsposten i 1922. Denne oppskriften ligner på Oselias kalde Victoriapudding, men var litt mer forklarende i forhold til fremgangsmåte.

Nordlandsposten 1922

Før vi tok fatt på oppskriften i Nordlandposten måtte vi finne ut hva husblas og graves var. To ingredienser vi aldri hadde vært borti tidligere. Husblas viste seg å være fiskelim laget av svømmeblæren til stør og andre fiskeslag. Limet er en spesielt ren form for gelatin og ble tidligere brukt til klaring av vin og øl, til geleer og som bindemiddel. Graves viste seg også etter grundigere undersøkelser å være hvitvin fra et bestemt distrikt i Frankrike, rundt Garonne.

Vi har laget både Oselias oppskrift og oppskriften i Nordlandsposten. Oppskriften i avisen er enklere å følge, men geleén laget av vin som skal være på toppen av puddingen, hang fast i formen og skilte seg fra eggemassen. Likevel ble pddingen både stivere og smakte godt.

Vi lurer fortsatt på hvorfor denne puddingen kalles viktoriapudding. Vet du hvorfor?

Du liker nok også