Oppskrifter

Centrum beroligende

26. august 2020

Det er ikke til å legge skjul på at Oselias originale kokebok inneholder mange rare og til dels ukjente oppskrifter. Noen har uvanlige og kanskje lokale navn, som kornisbrød, men de aller fleste av disse har vi likevel klart å finne ut av hva er, eller hvilken annen oppskrift Oselias versjon er en variant av.

Ukens dessert derimot, er en skikkelig nøtt! Centrum beroligende har vi rett og slett ikke funnet spor av i noen andre kokebøker, hverken de vi har i samlingen vår her på KUBEN eller nyere kokebøker. Vi har heller ikke klart å finne noen desserter som ligner på dette.

Vi synes egentlig det var en gøy dessert, og med litt jusetringer tror vi det kan være en god, og litt anderledes, måte å bruke bær og frukt på.

12 eggeplommer skal piskes sammen med 420 gram sukker. Bland deretter inn revet sitronskall etter smak og behag. Finhakk ca 30 gram mandler og bland inn i massen. Deretter skal du sikte og røre inn 75 gram potetmel. Det skal blandes godt, men langsomt i.

Rør inn 20 ss eple-, stikkelsbær- eller plommegrøt. Vi fikk ikke tak i stikkelsbær og plommene i hagene våre var ikke modne så vi valgte epler.

Til slutt skal du stivpiske 12 eggehviter og røre dem forsiktig inn i massen.

Oselia skriver ingenting om hva som skal skje videre, men for oss var det ingen tvil om at denne røren måtte stekes. Vi helte den derfor over i en stor ildfast form og stekte den midt i ovenen på 175 grader i en liten halvtime til den var gylden og fin på toppen og hadde «satt seg».

Konklusjonen etter at vi hadde servert smaksprøver til våre kollegaer er at desserten er litt for søt. Eplesmaken er også nesten borte. Med litt mindre sukker vil nok eplesmaken kommer mye bedre frem, men man kan med fordel bruke litt syrlige epler også.

Konsistensen er litt merkelig. Er det en pudding eller er det…. ja hva er dette egentlig? Den nederste delen fikk litt puddingkonsistens, mens den øverste delen minnet mer om en mandelbunn eller lignende. Rett og slett en udefinerbar dessert. Testpanelet var også enige om at man gjerne kunne ha servert den lun sammen med vaniljeis eller vaniljesaus.

Du la kanskje merke til at vi hoppet over en ingrediens som Oselia hadde i sin oppskrift? Bitre mandler. Hvorfor vi hoppet over disse kan du lese mer om i det neste innlegget vår.

Du vil kanskje like …