Redskap og ingredienser

Fra søte epler til bitre mandler

4. september 2020

Tidligere i august forsøkte vi oss på en av Oselias puddinger med det merkelige navnet Centrum beroligende. Siden det er eplegrøt i denne puddingen, ville vi gjerne finne en eplerelatert gjenstand i samlingen. Og denne eplerelaterte gjenstanden ledet oss så videre til mandler!

KUBEN museum har mange ulike bilder og malerier i samlingen, og vi fant et lite stilleben som foreviget to epler, en klase med rosiner og fem mandler på et lite bord. Dette bildet (AAM.B.0781) ble malt av arendalskvinnen Emilie Margareta Kallevig (1839-1926), som giftet seg med cand.theol. Johan Elligers (1830-1903) og deretter tok hans navn. Vi syntes dette tidsriktige maleriet passet godt, siden Oselia brukte både mandler og epler i sin beroligende pudding.

I et stilleben betyr som regel motivene noe mer utover hva vi ser. Hva epler symboliserer kan du lese mer om her. Mandler kan være et symbol for jomfru Marias renhet. Men det er ikke slik at alle som har malt et stilleben hadde noe symbolikk i tankene, så man skal være forsiktig med å tolke maleriet for mye.

Epler, rosiner og krakkmandler. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Mandlene i maleriet er krakkmandler. Det er en type mandel som har et veldig skjørt skall som man kan lett knekke mellom fingrene. Oselia bruker ofte mandler i sine kaker og desserter, Centrum beroligende intet unntak. Men i tillegg til «vanlige» mandler kommer vi ofte over «bitre mandler» som en av ingrediensene, noe som var ganske ukjent for oss. I oppskriften til Centrum beroligende står det følgende:

«2 Lod stødte mandler nogle faa bitre iblandt».

I mangel av bitre mandler har vi droppet dem og erstattet de med vanlige mandler. Men hva er egentlig bitre mandler, og hvorfor skal man bare bruke noen få? Vi finner fort svaret på det i et leksikon:

Bittermandel er frukten av en variant av mandeltreet. Bitre mandler inneholder et glykosid, amygdalin, som spaltes forholdsvis lett i bensaldehyd (som gir mandlene deres lukt), sukker og blåsyre, som er meget giftig. Dødelig dose for voksne er ca. 60 mandler.

Det forklarer saken! Siden det er så giftig ser det ikke ut som det lenger selges her i Norge, vi har i hvert fall ikke klart å finne noen. Men mandelessens av bitre mandler er å få tak i, og det er kanskje verdt å prøve ut neste gang vi skal lage en oppskrift etter Oselia som inneholder bitre mandler. Noen få bitre mandler skal etter sigende fremheve mandelsmaken i en rett.

Kilder:

James Hall – Dictionary of Subjects and Symbols in Art. Routledge, 2018.

https://sml.snl.no/bittermandel

Du vil kanskje like …