…en pen og dyktig dame…står det skrevet om Emilie Margrethe Elliger i slektsboken om familien Kallevig. I forrige innlegg på bloggen: Fra søte epler til bitre mandler, ble det presentert et vakkert lite stilleben av Emilie Margrethe med epler, mandler og rosiner. Men stillebenet er ikke det eneste KUBEN har bevart etter henne.
Hun etterlot seg også en tegnebok, der hun har tegnet blomster og planter av ulike slag. Som dere ser er tegningene veldig fine og naturalistiske.
Det hersker ingen tvil om at Emilie Margrethe var en svært dyktig tegner, men hvem var hun egentlig? Navnet hennes staves forskjellig i de ulike kildene, både Emilie Margaretha og Emilie Margrethe. I både ministerialboken og klokkerboken for Arendal står det Emilie Margrethe, derfor har vi valgt å bruke det i dette innlegget.
Etter flere søk i våre egne samlinger og på digitalarkivet, vet vi at Emilie Margrethe ble født i Arendal i 1839. Hennes foreldre var Margrethe og Emil Kallevig. Hennes mors navn skifter også mellom Margrethe og Margaretha i kildene. Familien Kallevig hadde gjennom generasjoner tjent sin formue som både redere og kjøpmenn og var en av Arendals mest velstående familier.
Emilie Margrethe vokste opp i det flotte huset på Tyholmen i Arendal som er avbildet over. Som ung kvinne fra Arendals borgerskap er det meget sannsynlig at hun fikk privatundervisning i blant annet tegning og maling. På denne tiden skulle de unge frøkner undervises i de såkalte skjønne kunster: maleri, skulptur og arkitektur, og videre de lydende kunster som poesi og musikk. I tillegg skulle jentene ha kjennskap til tidens åndelige spørsmål og ha evne til å konversere om både kunst og litteratur.
26 år gammel giftet Emilie Margrethe seg med adjunkt Jørgen Johan Elliger fra Larvik. I slektsboken over familien Kallevig skriver biografen at Emilie Margrethe også kalt Milla, skapte et meget hyggelig hjem til tross for et spinkelt budsjett… Jørgen Johan var lærer ved Arendal Høyere skole. I 1869 tok han over Frøknene Ryes pikeskole som i stedet fikk navnet Elligers pikeskole, også kalt Elligers institutt. Vår biograf skriver videre at Jørgen Johan: …var en mann som nød stor respekt – kanskje litt streng på skolen, men lun og elskverdig privat… Emilie Margrethe og Jørgen Johan fikk seks barn.
Bildet under viser Tangen gård på Hisøy som Emilie Margrethes far, Emil Kallevig kjøpte i 1851, her var det reperbane og en stor park. Emilie Margrethe sitter nederst i trappen som nr. 3 fra venstre med datteren Margaretha på fanget, og helt ytterst på samme rad sitter Johan Jørgen med sønnen Emil.
Med sin store park fylt med mange forskjellige blomster og planter må Tangen gård ha vært et fint sted å reise til i sommermånedene, og kanskje var det her Emilie Margrethe fant sine motiver til tegneboken?
Kilder og litteratur:
Arkiv: Fag og produkt PA-1933 boks nr. 35
Litteratur: Gram, T. H. Familien Kallevig
Digitalarkivet