Oppskrifter

Suppe av splitterter

2. oktober 2020

Belgfrukter som erter, linser og bønner, betegnes av mange i dag som supermat fordi de inneholder lite fett og mye protein og fiber. Dessuten er de veldig anvendelige og kan brukes både i salater, gryter og supper.

Det er vanskelig å si noe om hvor bevisste folk på Oselias tid var på de helsemessige gevinstene av å spise erter, linser og bønner, men at dette vare gode og anvendelige matvarer gjennom en lang vinter er det ingen tvil om. Tørket frø og frukt har lang holdbarhet, men tar også ofte lang tid å tilberede da noen av disse må legges i bløt før de kan kokes.

Oselia bruker en del belgfrukter i oppskriftene sine. Vi finner både aspargesbønner, sukkererter og pilerter. Hun har også en oppskrift på grønn ertesuppe hvor hun nok har brukt ferske erter, i motsetning til suppen vi har lagd denne uken med splitterter. Splitterter er hele gule erter som er delt i to. De trenger derfor ikke å bløtlegges like lenge som hele erter.

Splitterter er vanlige erter delt i to. Det tar derfor mye kortere tid å tilberede enn vanlige tørkede erter.
Oselias oppskrift på gule avsilte splitterter

Som vanlig inneholder ikke oppskriften til Oselia mengdemål, men vi ville lage til ca. 4 personer og tok utgangspunkt i en lignende oppskrift med splitterter. Vi brukte da:

500 gram splitterter, 1,7 dl vann, 1 gul løk og 1 liten sellerisot.

Vi skylte splittertene godt slik Oselia skriver og kokte dem møre i ca. 1,5 dl vann og litt salt. Det tok en liten halvtime. Vi fylte på ca. 3-4 dl vann og tilsatte en grønnsaksbuljong og la i finkuttet løk og sellerirot. Dette kokte videre en liten halvtime til grønnsakene var møre. Vi kunne nok ha hatt alle ingrediensene i samtidig da koketiden egentlig er lik for både ertene, selleriroten og løken. Til slutt hadde vi i muskat og smakte til med salt og pepper.

Ertesuppe er mettende og svært næringsrik mat.

Denne suppen ble ganske tykk, men konsistensen kan fint justeres med med mer vann, eller færre erter. Den blir nok også litt mer spennende om man legger i kjøttboller slik Oselia foreslår. Men ertesupper er deilig høstmat uansett kjøttboller eller ei.

Alle foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Du vil kanskje like …