Oppskrifter

Varm Plumpudding

19. november 2020

Plumpudding er en gammel britisk tradisjonsrett som også blir kalt Christmas pudding. Puddingen serveres 1. juledag og kan spores tilbake til middelalderen. Ordet plum er en betegnelse for tørkede frukter som er vanlige ingredienser i plumpuddingen. Oppskriftene varierer både fra land til land, fra region til region, og fra person til person, avhengig av hva slags ingredienser og tørkede frukter man ønsker å ha i deigen.

De tørkede fruktene i puddingen varierer mellom rosiner, sukat, korinter og svisker. En annen ingrediens kan være talg. Krydder som muskat og kardemomme blir også ofte brukt. Sitron, sukker, mel og egg er andre ingredienser som man som regel finner i en plumpudding. I dag er det vanlig å dampsteke deigen i en puddingform, men før 1900 ble deigen kokt i en duk. Plumpuddingen ble opprinnelig servert som middag med kjøtt som ingrediens, men i løpet av århundrene har den utviklet seg til en dessert.

Rosiner er en gjenganger i plumpuddingene. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Plumpudding blir vanligvis laget noen uker før jul, men noen lager den så tidlig som et helt år i forveien! Smakene kommer ekstra godt frem når den får stå over tid. Den oppbevares kaldt og mange dynker den med Brandy, eller annen type alkohol, en gang i uken frem mot jul. Rett før servering blir puddingen overøst med f.eks Brandy og flambert.

Hva med Oselias Plumpudding, hva slags ingredienser hadde hun i deigen?

Her er Oselias oppskrift:

8 Lod Marv udgnides og smeltes, og røres i til den bliver hvid som krem, deri haves 10 Egblommer, 18 lod blødt Franskbrød i lunken Melk, Sukker efter behag. 8 Lod finhakket Oxefett. Skal og saft af 1 Cetron 4 Lod Mandler 4 Rosiner 4 Lod Korinter 4 Lod Sukat 1/2 god Pægl Kognak og Rum sammen. 10 Kardemommer lidt Muskat tilsidst de stivslagne Hvider. Den spises med rød sos, og istedetfor marv kan tages smeltet smør. Formen smøres godt. Den spises også med Rum over og afbrendes med det samme den kommer ind.

Oselia brukte marg i sin pudding, noe som har vært vanlig langt tilbake i tid. Hun brukte også oksefett. Av tørkede frukter brukte hun rosiner, korinter og sukat, i tillegg til mandler. Av krydder brukte hun muskat og kardemomme i deigen. Hun hadde også en stor mengde eggeplommer, og piskede eggehviter, noe som vi ikke har sett i så mange andre oppskrifter på plumpudding.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Vi doblet deigen fordi vi ville lage to puddinger, her er oppskriften:

60 gr. hakkede mandler, 60 gr. korinter, 60 gr. rosiner, 60 gr. sukat, 211 gr. franskbrød i litt lunken melk, skall og saft av en sitron, 600 gr. smeltet smør, 20 eggeplommer, 20 kardemommekapsler, 3 spiseskjeer sukker, ca. 2,4 dl Brandy og 20 eggehviter.

Vi blandet alle ingrediensene i en stor bolle, men vi brukte smør i stedet for marg. Eggehvitene rørte vi inn etter at puddingen hadde stått kaldt over natten. I Oselias oppskrift skal det være 20 stivpiskede eggehviter, men vi brukte ikke alle da deigen ville blitt veldig løs.

Foto: Laila Nilsen, Kuben.

Som så ofte, skriver ikke Oselia utfyllende når det gjelder fremgangsmåte, og i dette tilfellet står det ingenting om steking og lagring. Nok en gang har vi vært nødt til å studere andre oppskrifter. Vi har brukt Oselias ingredienser og mengdemål, men stekemåte og lagring har vi hentet fra en engelsk kokebok. Vi fulgte fremgangsmåten i den engelske kokeboken og rørte sammen ingrediensene og helte deigen i to smurte puddingformer kledd med bakepapir. Over formene la vi et lokk av bakepapir som vi knyttet fast med hyssing. Puddingen vil heve seg under steking, derfor er det viktig å knytte hyssingen litt løst.

Dagen etter varmet vi opp ovnen til 165 grader og satte de to puddingformene på to hvelvede tallerkener i en form med vann. Vannet skal rekke opp til midten av puddingformene. Til slutt la vi et lokk med aluminiumsfolie over det hele. Vi stekte puddingene i 3,5 time, og sjekket hver time om det var nok vann i formen. Puddingen er ferdig når deigen «spretter» tilbake når man trykker på den.

Foto: Laila Nilsen, Kuben.

Plumpuddingen kan serveres med en gang, men det vanligste er som nevnt at den står kaldt noen uker før servering. Før servering må puddingen gjennomvarmes ved damping i ovnen og deretter flamberes med f.eks Brandy.

Oselia serverte plumpuddingen med rød saus, men den kan også serveres med vaniljesaus, Brandysaus eller iskrem.

Plumpuddingen har gjennom tidene vært et viktig nasjonalt symbol for britene. Under kriger som Storbritannia har vært involvert i har den virket som et samlende symbol. Puddingen har også operert som motiv på både postkort og flagg og for mange blir ikke julen den samme uten plumpudding!

I ukene fremover mot jul skal vi dynke puddingen med Brandy hver uke. Det kommer et seinere blogginnlegg om det ferdige resultatet. Det er fremdeles noen uker til jul, så det er ikke for seint å lage Oselias plumpudding!

Kilder: PA-2564, Oselias kokebok.

Litteratur:

Ysewjin, Regula: Downton Abbey, Christmas cookbook.

Wikipedia.

Du vil kanskje like …