Arkivene forteller

Julestemning i byen

18. desember 2020

Julepyntede sørlandsbyer, julebukker og juletregang er noen av motivene blant julebildene i Kubens fotosamling.

Opplyste gater med julelys gir ekstra julestemning, og dette spesielle året med Koronapandemien har julelysene spilt en enda viktigere rolle enn før. Smittevernbestemmelsene har begrenset mange av julens vanlige sosiale sammenkomster og hvordan selve julehøytiden kan feires er usikker for mange. Julelysene i private hjem og i byens gater lyser opp i en tid som er utfordrende for de fleste av oss.

I år ser det ikke ut til Arendal by blir dekket av hvit snø, men julegrana er tent og lyser gjennom de regnfulle kveldene!

Julegran på Arendal Torv desember 1969. Bildet er fra Sørlandske Tidentes arkiv/Aust – Agder museum og arkiv, KUBEN.

Myndighetene har heldigvis gitt oss lov til å ha så mange som ti gjester ved to anledninger i løpet av julefeiringen. Da er det vel være fullt mulig å danne ring rundt juletreet uten å holde hverandre i hendene og holde en meters avstand?

Bildet under viser juletregang på Strømsbugård en gang på begynnelsen av 1900-tallet.

Fra Kubens fotosamling PA-2418.

Det er usikkert hvor mange som kommer til å gå fra dør til dør som julebukker i år, men det er jo mulig å kle seg ut som julebukker og la seg fotografere slik som disse barna fra Eydefamilien gjorde en gang på slutten av 1800-tallet.

Kubens fotosamling PA-2418.

Med disse julebildene ønsker vi alle en God Jul og et Godt Nyttår!

Du liker nok også