Oppskrifter

MandelFromasj

29. januar 2021

Oselia hadde mange oppskrifter på forskjellige slags puddinger i kokeboken sin, men når det kommer til fromasjer finner vi bare to. Vi har tidligere lagd fruktfromasj med bringebær, en av våre favorittdesserter. Denne gangen har vi lagd den andre fromasjen hun har oppskrift på, nemlig mandelfromasj. Oselia bruker merkelig nok ikke ordet fromasj, men flomas på begge sine oppskrifter.

Oselias oppskrift:

Mandel Flomas

1 Pægl Vidvin lidt Vand lidt Kognjak meget Sukker 1 Lod Gelantin Skal og Saft af 1 Cetron koges først op og siles gjenem en Sil Dette afkjøles. Hertil piskes 1/2 Pot sød Fløde til stivt Krem som haves i tilsidst men før Kremen haver man i 8 Lod finstødte Mandler naar det begynder at stivne har man den i en kold skyllet Form den spises med Bringebær Krem eller rød Sos. Og man pynter den med Rød Gelé. Man kan smøre alle kolde Former med fin Madolje.

Koronasituasjonen gjør at vi for tiden har hjemmekontor, derfor bestemte vi oss for at vi alle skulle lage desserten hver for oss og sammenligne resultatet. Vi lagde mandelfromasjen med forskjellig mengde vann, konjakk, sukker og gelatin etter hvordan vi tolket oppskriften.

I følge Oselias oppskrift skal det 2,5 dl hvitvin i fromasjen. I den ene oppskriften ble det brukt Prosecco med alkohol, i den andre Prosecco uten alkohol og i den tredje søt eplejuice. Mengden konjakk varierte fra en kork til en 1/2 dl. Dette er nok smak og behag, men såpass mye som en 1/2 dl konjakk gav likevel ikke noen dominerende alkoholsmak. Når det gjelder sukker brukte vi 2,5 til 3 dl, men kun 1 dl i oppskriften med eplejuice. Mengden gelatinplater varierte fra 6-7 og 9 plater. En 1/2 dl vann er nok mengde. Væsken ble kokt opp sammen med saft og skall fra 1 sitron som vi silte.

Vi la gelantinplatene i bløt og løste dem opp i den varme væsken før vi satt den til avkjøling. Vi pisket deretter 5 dl kremfløte og blandet denne sammen med malte mandler. Til slutt blandet vi den den avkjølte væsken inn i mandelkremen og helte den over i glass og serveringsbolle. Vi lot den stå kladt noen timer.

Vi serverte mandelfromasj til de vi bor sammen med, men noen kollegaer på KUBEN fikk også smakt på en liten porsjon. Som så ofte med Oselias desserter var tilbakemeldingene delte. Den ene varianten ble servert med rød gele og rød saus, slik Oselia foreslår. Dette synes de som spiste desserten passet veldig godt til. Kollegaer på KUBEN slukte desserten og èn av dem hevdet til og med det var den beste desserten fra Oselia hittil!

Hjemme hos en av de andre kokkene var tilbakemeldingene også gode, og alt ble spist opp. Hos den tredje kokken ble desserten servert med bringebærkrem som det også står i Oselias oppskrift. Tilbakemeldingen fra testpanelet der var at Oselias mandelfromasj var helt grei, men at bringebærkremen absolutt gav den et løft.

Mandelfromasj serveres med rørte bringebær eller annen rød saus.
Mandelfromasj med rørte bringebær!

Vi synes nok kanskje at fromasjen i seg selv er litt smakløs, og vil nok tilsette mandelsessens dersom vi skal lage det en gang til. Og, som nevnt, alle var enige om at rørte eller friske bær til er en god kobinasjon sammen med denne mandelfromasj.

Du vil kanskje like …