Oppskrifter

Fiskesalat

18. mars 2021

Når man blar gjennom oppskriftene Oselia skrev ned er det mange av dem man glatt kan hoppe over og aldri tenke så mye mer over. Men, det som gjør dette prosjektet så spennende og interessant er jo det å stoppe opp litt og prøve seg på noe rart. Denne gangen har vi stoppet opp ved Oselias fiskesalat. En oppskrift som vi ikke umiddelbart lot oss begeistre over må vi vel kunne si. For hva er egentlig en fiskesalat?

Etter å ha sett i gamle kokebøker og lett etter oppskrifter på fiskesalat på internett, fikk vi om ikke annet dannet oss et bilde av hva slags rett dette er. En kremet salat med kald fisk, muligens servert på brød, noe i sammen retning som en tunfisksalat eller skalldyrsalat.

Dette er en forholdsvis enkel rett å lage. Det står som vanlig ingen mengdemål. Vi lagde salaten av et lite stykke fisk ca 100 gram, 2 egg, et lite stykke sellerirot, 2 dl kremfløte. Noen reker og kapers til pynt. Geleèn det skal pyntes med kommer vi tilbake til etterpå. Dette ble nok til 4 sandwicher.

Vi brukte laks til denne fiskesalaten da vi hadde dette for hånden, men man kan sikkert bruker andre sorter fisk også.
Vi brukte laks til denne fiskesalaten da vi hadde dette for hånden, men man kan sikkert bruker andre sorter fisk også.

Pisk kremfløten og bland inn litt eddik. Vi brukte en god hvit Balsamico som også har litt sødme i seg så det ikke blir altfor surt.
Pisk kremfløten og bland inn litt eddik. Vi brukte en god hvit Balsamico som også har litt sødme i seg så det ikke blir altfor surt.

Så var det geleén da…..

Vi kokte opp 2,5 dl vann sammen med en halv terning fiskebuljong. Vi la deretter tre gelantiplater i vann et par minutter, klemte vannet ut av dem og la dem i buljongen til de smeltet. Vi leste i en gammel kokebok at gele som skal brukes til pynting skal legges på et fat med høye kanter og settes kaldt.

Når geleén var blitt stiv kunne vi skjære tynne strimler og legge over fiskesalaten på sandwichen.
Når geleén var blitt stiv kunne vi skjære tynne strimler og legge på sandwichen.

Vi må vel innrømme at dette ikke den retten vi har latt oss imponere mest av. Men, når sant skal sies så tror vi ikke dette hadde vært så ille om man bytter ut kremen med rømme og majones, eller blander kremfløten med majones slik man gjør når man lager Wladorfsalat. Vi er også spent på om noen har kjennskap til fiskesalat som lages på denne måten. Det er tydelig at retten hadde sin popularitet i et annet århundre!

Du vil kanskje like …