Redskap og ingredienser

To fiskefat fra 1800-tallet

8. april 2021
Fiskefat med fiskerist

Inspirert av fiskesalaten vi skrev om forrige gang, bestemte vi oss for å finne noe fiskerelatert i samlingen vår. Tidligere har vi skrevet et innlegg om en flott fiskespade. Denne gangen endte vi opp med en annen vesentlig del av fiskeserveringen – fiskefatet.

Det er en del oppskrifter med sjømat i Oselias kokebok, men få som kun er kokt fisk. Vi tror det er fordi Oselia kunne lage en slik middag uten å følge en oppskrift. I løpet av årene vi har holdt på med denne bloggen, har vi rukket å lage (og spise) mange av hennes sjømatsretter. Vi har for eksempel testet ut Oselias fiskeruletter, fiskeboller, klippfisk, hummerruletter, reker i hvit saus og griljert østers. Og vi må ikke glemme den deilige rekesuppen hennes som også har fått plass i kokeboken Oselias kokebok.

Begge fiskefatene vi presenterer her kommer fra en lokal skipperfamilie, og ble gitt til museet i 1989.

Det første (AAM.22527.a-b ) er et smalt ovalt fat i stentøy med en svakt buet, skrå kant. I midten er det en løs fiskerist  med et midthull og fem rader med småhull omkring. På undersiden av fatet er det stemplet EGERSUND noe som gjør at vi vet den ble laget på Egersunds Fayancefabrik. Stempeltypen ble brukt i årene mellom 1872-1880, så da vet vi sånn ca. når fatet ble laget også. Det har nok sett mange fisk opp gjennom årene!

Det andre fiskefatet (AAM.22526.a-b )  er litt elde og litt mer dekorativt. Det er datert til ca. 1780-1800 men er ustemplet, så vi vet ikke akkurat hvor det er laget. Men det er engelsk cream ware, så noe vet vi. Creamware er engelsk steintøy med kremfarget glasur som ble brukt av pottemakere i Staffordshire fra midten av 1700-tallet.

Fiskefatene er fine i seg selv, men til litt finere middager kunne slike fiskefat bli pyntet litt ekstra med alt fra sitronskiver, poteter, andre grønnsaker, syltede grønnsaker eller litt gelé!

Kilde:

https://snl.no/creamware

Du vil kanskje like …