Redskap og ingredienser

Tre potter fra Oselias tid

1. juli 2021
De tre pottene artikkelen handler om.

Det er mange som forsøker seg på å dyrke ulike typer av vekster hjemme, og kanskje enda flere nå på sommeren. Men det er ikke bare i våre dager man gjør slikt. Vi har funnet frem tre gamle urtepotteskjulere fra samlingen, som alle kommer fra samme eier i Tvedestrand. Pottene stod opprinnelig i Kaptein Gundersens hjem, og kom inn til museet i 1968.

Den første potten vi skal se på er en som er datert til ca. 1860. Den er hvit, av glasert fajanse og er muligens fra England. Den er ikke stemplet med noe firmamerke, bare X3 på undersiden. Dekorinnslaget er to støpte relieffringer med skjell hengende ned.

Urtepotteskjuler (AAM.09477).

Den neste potten er også fra rundt 1860. Den er også hvitfarget, i glasert fajanse. Denne potten er litt mer dekorativ med sin innsvinget fot på stett og profilbånd langs kanten. I tillegg har den to hanker som er formet som kvinneansikter. Potten er anslått å være en engelsk type, men har heller ikke noe firmamerke/stempel.

Urtepotteskjuler (AAM.09476).

Den siste urtepotteskjuleren vi skal se på i dag er av litt nyere dato – ca. 1880-1900. Den er av fajanse med gulhvit glasur med dekor av rosa blomster og grønne og gulbrune blad. Langs kanten er det gullfargede prikker. I motsetning til de to andre urtepotteskjulerne er denne merket med: 2 IMPERIAL BONN, Germany.

Vi har ikke så mye annen historikk rundt disse tre potteskjulerne. Men vi synes det er fint å ha formidlingsmuligheter som en slik blogg, som gjør at vi får vist frem gjenstander fra samlingene som sjelden når helt frem til en utstilling.

Du vil kanskje like …