Arkivene forteller

En mann for sin hatt

10. september 2021

Sommeren 2018 var vi på besøk hos dagens eiere av Oselia og Knuts hus i Holmesund. Hovedhuset var fint renovert i gammel stil, og bygningen som en gang var Oselia og Knuts landhandel stod der ganske så urørt. Det var selvfølgelig en spesiell opplevelse for oss å vandre i Oselias fotspor i idylliske Holmesund. Eieren av huset, som også er etterkommer av Oselia, viste oss blant annet en gammel flosshatt og et par bryllupssko som han hadde funnet i huset. Helt siden besøket vårt i Holmesund har vi undret på om skoene og flosshatten kan ha tilhørt Oselia og Knut, så nå var det på tide å undersøke dette litt nærmere.

Vi skjønte fort at skoene ikke kan ha vært Oselias bryllupssko fra 1885. De er nok heller fra 1920-30-tallet og har kanskje tilhørt en av Oselia og Knuts adoptivdøtre? Flosshatten derimot, kan godt ha tilhørt Knut. På innsiden av bremmen er flosshatten merket P.A. Paulsen Eftf. A. Nilsson, Arendal. Dette firmanavnet lød kjent for oss og det viste seg at vi har et forretningsarkiv fra butikken i samlingene på KUBEN.

Flosshatten fra Holmesund med forretningsnavnet P. A Paulsen Eftf. a. Nilsson Arendal. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Hattemaker Paul Andreas Paulsen fra Mandal etablerte et hattemakerverksted med butikkutsalg i Arendal i 1864. Paulsen slo seg ned i Arendal sammen med sin kone Tomine som også var fra Mandal. De stiftet familie i byen og ble boende her resten av sine liv. Arkivet etter forretningen går ikke så langt tilbake som 1864, det dekker perioden 1907-1959, men vi har funnet en gammel annonse fra 1923 som likevel forteller litt om Paulsens hattemakerverksted. I annonsen står det at: Paulsen anla den opprindelig som hattemakerverksted med haandverksmæssig tilvirkning av filt og floshatter og utsalg av egne produkter. Fra 1880-årene ble filthatter fabrikprodusert, dermed sluttet Paulsens hattemakerverksted å produsere filthatter, de ble i stedet importert og solgt i Paulsens butikk, men han fortsatte å lage flosshatter.

Hattemaker Paul Andreas Paulsen med hatt! Foto hentet fra boken Fra Norges næringsveie i tekst og billeder, Aust-Agder Fylke, Arendal. Kristiania 1923.

Folketellingene forteller at Paulsen hadde flere hattemakersvenner opp gjennom årene, men en gang mot slutten av 1800-tallet ansatte han en ung mann fra Evje som etter hvert skulle få stor betydning for videre drift av Hattemakerverkstedet. Asmund Nilssen var læregutten som begynte i lære hos Paulsen på slutten av 1800-tallet. Han gikk gradene fra læregutt til svenn, og i 1903 overtok han forretningen etter Paulsens død. I avisen Tiden den 18. mars 1918, er det skrevet en liten jubileumsnotis for Nilssens overtakelse av hattemakerverkstedet i 1903. Notisen påpeker at et 15 års jubileum ikke er så stort i jubileumssammenheng, men i Nilssens tilfelle er det verdt en liten omtale. Journalisten er imponert over hvordan Nilssen har gjort butikken til en av de beste i byen til tross for et vanskelig utgangspunkt. Forretningen var av de mindre velsituerte, står det i notisen. I tillegg manglet han kapital, og han hadde en stor familie å forsørge. Likevel klarte Nilssen å gjøre forretningen til en suksess, og grunnen ifølge notisen, var hans usedvanlige forretningstalent. Han knyttet blant annet til seg noen av verdens beste forretninger innen bransjen, som det berømte firmaet Borsalino i Italia. Han utvidet også forretningen ved salg av pelsvarer. Det står videre i notisen:

Takket være Nilssens utrættelige energi og arbeide kan forretningen nu by på de beste utvalg i hatte- og pelsvarer efter publikums ønsker og smak.

Asmund Nilssen uten hatt! Fra samme bok som nevnt under bildet over.

I en av forretningens kassakladder, datert 1907-1908, kan vi se hva slags hatter kundene kunne få kjøpt hos Asmund Nilssen. Det var pussede silkehatter, stråhatter, panamahatter, klokkehatter, gutteluer, skyggeluer og barneluer for å nevne noen. Christian Eyde var også kunde i hatteforretningen. I kassakladden ser vi at han kjøpte en: Pudset silkehatt i september 1908. Vi fant ikke ordet Flosshatt i kassakladden, men kan en Pudset silkehatt være det samme som en flosshatt?

Begge bildene: Kassakladden fra PA-1060 Forretningsarkivsamlingen, Paulsen, P. A. Boks 222, Kuben.

I 1924 overtok Asmund Nilssens barn, Axel og Agnes Helene forretningen og bedriftens navn ble endret til A & A Nilssen.

Her kan du lese et tidligere blogginnlegg om Arendals forretningsliv og Slakter Fritz Junker og om Oselia og Knuts landhandel i Holmesund.

Kilder:

PA-1060 Forretningsarkivsamlingen, Paulsen, P. A. Boks 222, Kuben.

Digitalarkivet.

Aktieforlaget Johannes Hanche: Fra Norges Næringsveie i tekst og billeder. Aust-Agder Fylke, Arendal. Kristiania 1923.

Tiden 18. mars 1918.

Du vil kanskje like …