Redskap og ingredienser

To krydderflasker med karriblanding

27. oktober 2021

Når vi forteller om arbeidet vårt med Oselias kokebok, blir mange overrasket over mangfoldet av råvarer og ingredienser Oselia brukte i sine retter. Det er ikke bare «kokt fisk og potet», men også eksotiske krydder og syrlige sitrusfrukter. Nylig gjenskapte vi en nydelig curryrett fra Oselias kokebok, nemlig hennes høne i karri. En rett som falt i smak! Tidligere har vi laget Oselias lam i karri, en populær rett her på huset, som til slutt også endte opp i Oselias kokebok. Da vi skrev om lammeretten, undersøkte vi litt om karriens historie. Denne gangen fikk vi lyst til å vende søkelyset mot vår egen samling. Finner vi noen karrirelaterte gjenstander her?

Og jaggu, det gjorde vi! I 1976 fikk museet i gave to glassflasker med «India Currie Powder», som har tilhørt tvillingbrødrene Elling (1864-1939) og Andreas Ellingsen (1864-1944), Saltrød. Andreas var skipsfører i utenriksfart, så kanskje dette er to smaksfulle suvenirer han tok med seg hjem fra en reise? På den annen side ble det importert eksotiske matvarer for salg i Norge, også karriblandinger, så de kan absolutt ha kjøpt dette i hjemlandet også. Et eksempel på dette ser vi i denne Bergenske avisannonsen fra 1841:


Krydderflaskene er ikke store, ca. 10 cm høye og diameteren i flaskebunnen er på 2,2 cm. På den ene flasken er etiketten bevart, og der kan vi lese: India Currie Powder. Prepared from the receipt of the celebrated Tippoo Saib. Denne krydderblandingen er et eksempel på hvordan det i England dukket opp flere slike kommersielle karriblandinger på 1800-tallet, ment for salg i England. Og da var det selvsagt om å gjøre å markedsføre det som den mest autentiske indiske smaken. Denne «celebrated Tippoo Saib» refererer til Tipu Sultan, som ble kalt Tippoo Sahib av engelskmennene. Han var en (omstridt) indisk hersker som kjempet mot det østindiske kompani i sør-India, før han til slutt ble drept. Han var en kjent mann for mange, og ikke et dumt valg som forgrunnsfigur for noe «autentisk» indisk.

Tipu Sultan. Foto: Wikipedia Commons.


I kaptein William Whites utgivelse Indian Cookery; or Fish Curries; their excellent qualities, easy and speedy preparation with Selim’s Curry paste (1845), kritiserer han «vår» krydderblanding, som ble solgt hos George Batty and Co’s, Finsbury Pavement. Kritikken består i at dette ikke smaker som ekte indisk krydret mat, bare som en dårlig gryte. Til forsvar for vårt India Currie Powder, så skriver kapteinen dette i en brosjyre som skal selge en annen karriblanding!

Fortsatt krydder i flasken! Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.


Men kanskje det er noe kapteinens kritikk? Den ene krydderflasken er tom, men den andre er så og si urørt! Vi hadde et håp om å kunne analysere innholdet i flasken. Kanskje var det mulig å finne ut hvilke krydder karriblandingen bestod av? Men etter dialog med et firma, fikk vi beskjed om at krydderne var for gamle og prøvemengden for liten til at de kunne finne ut av det. Så vi får bare leve i uvitenhet om akkurat dette.

Krydderflasker (AAM.16387.a-b). Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Litteratur:
Christiania Adresse-Tidende 1847.01.02
Bergens Adressecontoirs Efterretninger 1841.08.28
Jo Monroe: Star of India: The Spicy Adventures of Curry. John Wiley & Sons, 2005.
Indian Cookery; or Fish Curries; their excellent qualities, easy and speedy preparation with Selim’s Curry paste
Av William White

Du vil kanskje like …