Oppskrifter

Pibbernødder og Vanillie Kager

10. desember 2021

Hver jul lager vi en eller to sorter julekaker fra Oselias kokebok, og i år har vil laget hennes Peppernøtter og Vaniljekaker. Det er godt mulig at Oselia lagde vaniljekakene ellers i året, men her presenterer vi den som en av de syv sorter, antallet julekaker noen fremdeles baker til jul.

Oselia sin oppskrift på peppernøtter er ganske annerledes enn de mer tradisjonelle oppskriftene, det er for eksempel verken sirup eller natron i oppskriften:

Pibbernødder

1 Pund Mel 1 Pund Sukker 5 Eg, Kardemomme, Cetronskal og om man vil Pibber, i smaa Kyler paa Pladen

Det kan se ut som om Oselia har skrevet oppskriften ned på notat etter husfruen Elina Eyde, her mangler en del komma og punktum, og hun avslutter brått med å skrive etter pepper: i smaa Kyler paa Pladen.

Vi rørte sammen 500 gr. mel, 500 gr. sukker, 5 egg, 1 tskj. kardemomme, skallet fra en sitron, og et dryss med pepper. Deigen ble fin og fast, og vi satte den i kjøleskapet i 30 min. Deretter rullet vi kuler så store som klinkekuler og satte de på to bakepapirkledte stekeplater. Vi stekte peppernøttene på 180 grader i 10 min.

Resultatet ble lyse peppernøtter, med en fremtredende smak av sitron. Vi synes de ble ganske tørre, men servert med en kopp kaffe eller te smaker de godt. Uansett gøy med en oppskrift på peppernøtter som er litt annerledes!

Oselias oppskrift på vaniljekaker ser slik ut:

Vanillie Kager

18 Egblommer slaaes med 1/4 Pund Sukker til det er koldt deri haves 1 Pot raa eller kogt Fløde 1 Stang stødt Vanilie de steges i smaa Former smurte og strød med Brød og steges ved langsom varme.

Vi skilte den enorme mengden eggeplommer fra hviten og pisket de til eggedosis sammen med 125 gram sukker. Deretter satte vi røren i kjøleskapet i ca. 15 minutter. Dette gjorde vi fordi Oselia skrev noe i oppskriften vi ikke skjønte noe av, nemlig at eggene og sukkeret skulle piskes til de ble kalde. Så det beste vi kom på var å sette røren litt kaldt.

Deretter helte vi i 5 dl fløte, som hadde stått en stund med frøene fra en vaniljestang, og den utskrapte vaniljestangen i. Vi satte røren kaldt i 30 min, før vi helte den i muffinsformer. Dette gjorde vi fordi vi ikke hadde nok former i metall, så vi verken smurte eller strødde formene med brød. I oppskriften stod det at kakene skulle stekes på langsom varme, men hva betyr nå det? Vi endte på 100 grader, og fulgte med på kakene underveis. Problemet var at vi visste jo egentlig ikke hvordan de skulle bli! Etter 30 minutter var røren fremdeles ganske flytende, så vi endte opp med å ha de inni ovnen nesten en time. Da ble de litt mer faste, men fremdeles myke i midten.

Underveis snakket vi om at denne røren minner om basisrøre til vaniljeis! Om konsistensen endte opp som den skulle, aner vi ikke Men vaniljekakene smakte som en veldig god vaniljesaus da de kom ut av ovnen. Etter hvert minnet de mer om eggekrem!

Med disse to litt annerledes kakene til jul, ønsker vi dere alle en riktig God Jul.

Du vil kanskje like …