Oppskrifter

Kald Sherrypudding

29. januar 2022

Kald Sherrypudding, eller Kold Sjery Budding som Oselia kaller oppskriften på sin Narestø dialekt, var en vanlig dessert hos de mer velstående familiene i Arendal på slutten av 1800-tallet. Det er ikke så rart, fordi sherry var en veldig populær drikk på den tiden. Det skal vi komme tilbake til i et senere innlegg. Sherrypudding finner vi også på dagens dessertbord, men det ser ut til at Oselias pudding er litt mer omstendelig enn de oppskriftene som brukes i dag.

Vi måtte lese Oselias oppskrift flere ganger og diskutere oss imellom når det gjaldt mengden ingredienser og fremgangsmåte. Skal det for eksempel virkelig en hel flaske Sherry i denne puddingen, og hvor stor var egentlig en flaske Sherry på Oselias tid?

Her er Oselias oppskrift:

Kold Sjery Budding

Til en flaske Sjery tages 1 1/2 Pægl Vand Skal og Saft av en Cetron 4 Plader over 2 Lod Gelantin. 1/4 Pund Milles 5 Egvider

Dette får et Opkog under stadig Røren, og saa siles den. Hertil piskes en Pægl sød Fløde rigtig stiv og saa koges et godt Lod gelantin lidt Sukker og Cetronsaft dette bliver Flødekremen oppisket med, dette haves først i Toppene og saa heldes Sjery og saa fremdeles til Formen bliver fuld men det maa styrtne mellem hvergang man fylder i den.

Den spises med Sød Vaniliesos

Formes skylles i kolt Vand.

Etter å ha studert oppskriften en god stund, bestemte vi oss for å bruke 2 dl Sherry blandet med 3, 75 dl vann, skall og saft av en sitron, 10 plater gelatin, 125 gr melis (vi tolket Milles til å være melis) og 5 eggehviter. Dette fikk et oppkok. Gelatinen bløtla vi 5 min. i kaldt vann slik det står på pakken, og rørte deretter platene inn i den varme sherryblandingen.

Kremfløten som skulle bli et eget lag, pisket vi stiv med 2 spiseskjeer sukker. Deretter rørte vi inn 5 bløtlagte gelatinplater i 1 dl vann som vi hadde kokt opp med saften fra en halv sitron og en spiseskje sukker. Denne blandingen rørte vi så inn i kremfløten.

Oselia skriver at kremfløten skal: haves først i Toppene, og at sherryblandingen skal helles over disse igjen, når kremfløten har stivnet. Hva mener Oselia med toppene? Hun har også flere andre oppskrifter hvor dette er beskrevet, og vi tror det er egne former med utdypninger i bunnen som gjør at man får topper øverst på puddingen når man hvelver den. Vi har enda ikke kommet over en slik puddingform så i stedet brukte vi en form med utdypet mønster i bunnen.

Kremfløten skal helles i bunnen av formen slik at det blir en fin hvit farge i mønsteret på toppen av puddingen, over sherryblandingen som har en litt mørkere farge. Ved å gjøre det slik, tenkte vi det ville bli en todelt pudding, kremfløteblandingen på toppen og sherryblandingen i bunn. Da vi fikk puddingen ut av formen så vi at sherryblandingen likevel hadde trukket inn i kremfløten selv om denne var stiv da vi helte på blandingen. Dette gjorde at puddingen fikk en litt grå farge og ikke ser så flott ut. Dette kan en bøte på ved å pynte den med kremfløte eller bær, men i dette blogginnlegget viser vi den uten pynt!

La ikke den litt kjedelige fargen hindre dere i å lage Oselias Sherrypudding, for den er virkelig god. Vi kjente godt Sherrysmaken, men det var på ingen måte for mye, kanskje noen synes den blir enda bedre med mer enn 2 dl Sherry? Oselia hadde jo faktisk en hel flaske i sin pudding!

Du vil kanskje like …