Redskap og ingredienser

Sherry i glass, i boks og i anker

24. februar 2022
Sherryglass artikkelen handler om

Nylig lagde vi Oselias sherrypudding, som viste seg å være en skikkelig smakfull dessert. Etter å ha fortært denne, vendte vi våre nysgjerrige snuter mot KUBENs museumssamling. Har vi noen sherryrelaterte gjenstander i gjenstandsmagasinet? Etter et søk i samlingsdatabasen fant vi noen gjenstander, både store og små.

Når vi leser i oppskriftssamlingen etter Oselia, oppdager vi fort at sherry var en ingrediens Oselia brukte for å gi et ekstra lite piff til supper, sauser og desserter. Det er noe vi finner igjen i andre kokebøker fra 1800-tallet, så det er tydelig at sherry var en mye brukt smaksforsterker. Men man brukte ikke bare sherry i mat, men også til mat. Spesielt ble sherry servert til suppe og til desserter, og da i et eget hetvinsglass. I samlingen vår har vi mange hetvinsglass, og tre av dem er registrert inn som sherryglass. Det er disse vi viser frem i dag.

Nomenklatur for drikkestell sin definisjon av hetvinsglass.
Tre sherryglass (AAM.27152.A-C). Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Glassene ble gitt til museet i 1997, av en som jobbet som butikkfullmektig på Vinmonopolet i Arendal. Disse glassene er ikke fra 1990-tallet, de er datert til ca. 1870. Glassene er altså fra samme tid som da Oselia brukte sherry i matlagingen sin. I dag er ikke sherry så vanlig å finne i supper lenger, eller i noe mat for den saks skyld. I samlingen fant vi en liten hermetikkboks med «Bjellands Cocktail-biter sherry», produsert rundt 1990-1995 (AAM.29144). Og selv om akkurat dette merket har sluttet å produsere dem, finner vi sherrygodbitene i andre produsenters sortiment.

«Ikke noe snikk-snakk, Bjellands hermetikk, takk»


Fra en liten hermetikkboks, til en stor tønne! Ankeret er av eiketre, og er fra Vinmonopolet. Vinmonopolet opplyste i et brev til vårt museum at basert på målene, er dette mest sannsynlig et sherryanker. Vi fikk ankeret i gave fra et aldershjem. Om det var beboerne der som har tømt ankeret, sier historien ingenting om.


Den siste gjenstanden vi viser frem i dag er et flott flaskefor fra ca. 1790-1800. Et flaskefor er et skrin/kasse med flasker og karafler til reisebruk. Ofte inneholder det også glass.

Flaskefor (AAM.19930). Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Vårt flotte eksemplar er en eske av eik med jernbeslag, og har lås og hanker av jern. På innsiden ser vi et flott mønstret papir. Skrinet er inndelt i tre, hvor det er plass til flasker og glass av ulike størrelser, deriblant tre hetvinsglass. Vi liker å se for oss at noen har hatt med vårt flaskefor på tur, og servert et glass sherry! I midtfeltet av lokket ser vi et rødt ullstoff. Det var der for å polere glassene.

Da har vi slukket kunnskapstørsten om hvilke sherryrelaterte gjenstander vi har i samlingene her på KUBEN. Nå gjelder det kanskje å stille sherrytørsten også?

Du vil kanskje like …