Oppskrifter

Soupe à la Reine

30. mars 2022
Suppen som vi har laget i dette innlegget.

Soupe à la Reine, eller «Allareing suppe» som Oselia kaller oppskriften sin, er en suppe som ble laget for å hedre den franske dronningen Margrete av Valois. À la Reine betyr “til dronningen”, og derfor ble også suppen kalt dronningsuppe. I følge en av opphavshistoriene til suppen uttalte dronning Margrete av Valois og den franske Kong Henriks IV at alle i Frankrike skal få råd til å spise en høne i uken. Suppen var en staselig suppe fordi den krevde en hel høne, noe som ble ansett som noe ekstravagant. Dette var ikke hverdagsmat. Det er ikke bare i Osleias kokebok man kan finne oppskrift til denne suppen, den finnes i flere kokebøker fra 1500-tallet og utover. 

Oselias originaloppskrift går som følgende:

Allareing suppe
Mel og smør haves i en kasterolle. Dette opspedes med 1 pot hønsekraft. Haar den er kogt tillaves den med champagnevin, men egte maderna bruges ogsaa. Lidt kajenne lidt cetronsaft. Terrinen haves hvispet fløde og egblommer. Af boller bruges allerhelst hønsekjødboller eller ogsaa tager man kalvelaaret og skraber men i den kjødfarsen haves blødt fløde og salt ingen specerier. Men almindelige kjødboller kan ogsaa godt brukges.

Da vi skulle gjenskape retten måtte vi lese gjennom Oselias oppskrift flere ganger, i forsøk på å finne de korrekte målene når det gjaldt mengden ingredienser og fremgangsmåte. Originaloppskriften har ingen nøyaktige mål, fordi hun mest sannsynlig skrev den uten andre lesere i tankene. Vi har valgt å bruke ferdig buljong i form av terning, for enkelthetens skyld. I tillegg bruke vi kylling som erstatning til høns, da det også er enklere å finne.

Ingredienser suppe:
4 ss smør
6ts mel
1L hønsebuljong eller kyllingbuljong (1 pot tilsvarer omtrent 0,9 L)
0,5 dl Madeira vin
¼ av saften til en sitron
I Ts kajennepepper, eller etter smak
Litt salt
2 eggeplommer
1 dæsj med fløte

Kyllingboller:
400g kyllingkjøttdeig
1 dæsj fløte
1-2 ts salt

Start med å smelte smøret og tilsette mel til du får passelig konsistens. Deretter tilsetter du kraften og vinen mens du rører. Så tilsettes sitron og krydder til smak.

Mens suppen koker, blander man eggeplommene og fløten og pisker dette sammen på siden. Etter suppen har hatt et oppkok, heller man forsiktig eggeblandingen i suppen mens man rører.

For å lage kyllingbollene blandes kyllingkjøttdeig sammen med fløte og salt, og lager små boller av dette. Smelt litt smør i pannen og stek de til de er gylne. Vi anbefaler å lage mindre boller enn det vi selv gjorde for å slippe å måtte dele de opp i pannen.

Til slutt legges kjøttbollene oppi suppen og den er klar til å nytes.

Suppens ingredienser komplimenterte hverandre svært godt, hvor smaken av sitron, kajennepepper og madeira vinen var de mest fremtredende. Mengden av disse kan justeres etter hvilke smaker man ønsker i fokus. Til syvende og sist er dette en god suppe, men med dagens alternativer ville man nok ikke kalt den staselig, derimot heller en hverdagsrett.

Denne teksten er skrevet av historiestudentene Mia Tørlen og Guro Jubal, som en del av praksisperioden på KUBEN.

Kilder:
https://historier.no/historier/dronningsuppe-sopue-a-la-reine/

https://madindex.dk/blog/2019/08/18/soupe-a-la-reine/

Du vil kanskje like …