Oppskrifter

Eplemarmelade

12. september 2022

Nå bugner det av epler på epletrær rundt omkring i mange hager. Epler er både sunt og godt og det høye fiberinnholdet er bra for fordøyelsen. Likevel er det et problem for mange å få spist opp alle eplene, men da har vi et godt tips, du kan nemlig bruke eplene til å lage Oselias eplemarmelade. I tillegg til epler og sukker, hadde Oselia litt støtt vanilje i marmeladen, noe vi virkelig kan anbefale.

Her er Oselias oppskrift:

Æblemarmelade

Æblerne sjeres i smaa Stykker og koges i Vand til en tynd Grød. Naar det er godt kogt udgnides de gjennem en Haarsigt. Til hvert Pund Grød koges 3/4 Pund fint Sukker dette koger 1 Time til at den begynder at snerke sig lidt stødt Vanillie i en Pose, saa heldes det paa falde Fade.

Vi brukte epleslaget Discovery i denne marmeladen. Foto: Monika Kurszus Håland.

Vi skrelte ca. 1 kg epler og kuttet eplene i små biter. Deretter dekket vi eplebitene med vann, og tilsatte frøene fra en vaniljestang, i tillegg til selve stangen. Dette stod og småputret i gryten på svak varme til eplene var blitt til en tynn grøt. Vi silte så av kraften og stod igjen med 700 gr. eplegrøt, som vi blandet med 400 gr. sukker. Dette småputret i gryten en times tid, akkurat som Oselia skriver.

Eplene er kokt til en tynn grøt. Foto: Monika Kurszus Håland.

Vi synes eplemarmeladen smakte veldig godt, sukkermengden kunne vi nok redusert til 350 gr., men det er noe enhver kan smake seg frem til.

Marmelade blir vanligvis laget av sitrusfrukter som for eksempel appelsin. Her tilsettes også skallet, gjerne i smale striper som er kokt møre for å få en litt bitrere smak, da bruker en gjerne bitre appelsiner. Marmeladen har lenger koketid enn syltetøy. Mesteparten av vesken vil da fordampe og fruktsmaken blir mer konsentrert. Vi valgte å skjære bort skallet på eplene, fordi epleskallet ikke vil tilføre noe bitterhet.

Har du fremdeles epler til overs, kan du også lage Oselias Almindelige Æblekage, eller desserten med det litt spesielle navnet, Centrum Beroligende, eller hennes Fylte munker. Her finner du også et innlegg om vanlige eplesorter på Oselias tid.

Du vil kanskje like …