Oppskrifter

Gylden Palmer

9. desember 2022

Advent er her og mange er i gang med juleforberedelsene. Julekakebaking er en hyggelig aktivitet i førjulstiden, og det var det nok også da Oselia var i full sving på familien Eydes kjøkken før jul.

Vi har hentet frem en julekake fra kokeboken hennes med det spennende navnet Gylden Palmer. Vi har presentert denne kaken før på bloggen sammen med en oppskrift på honningkake. Denne gangen vil vi presentere kaken i et eget innlegg, og som et forslag til en av de syv sorter du kan bake til jul.

Her er Oselias oppskrift på Gylden Palmer:

Gylden Palmer

 5 egblommer, 1 pund sukker, 1 pund mel, 1 pund smør som er vel udvasket.

   Smøret røres i naar det øvrige er vel rørt. Derefter udtrilles det som til jødekaker. Citron

efter behag.

Pisk 5 eggeplommer med 500 gr. sukker, deretter tilsettes 500 gr. mel og til slutt ca. 400 gram smør. Vi har redusert mengden smør etter å ha lagd denne oppskriften noen ganger. Tilsett sitron etter smak.

Sett deigen kaldt, gjerne over natten. Kjevl deigen tynn og stikk ut runde kaker med et glass. Her må det en del mel til på benkeplaten fordi deigen er klissete. Sett de runde kakene på et stekebrett med bakepapir, og stek de i midten av ovnen på 180 grader i ca. 10-12 min. Avkjøl Gylden Palmene på en rist.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Da vi lagde Gylden Palmer for noen år siden spurte vi om noen kjente til denne kaken fordi vi ikke fant noe informasjon om den. Vi fikk svar fra en dame i Trondheimsområdet. Der hadde familien bakt kakene hver jul så lenge hun kunne huske. Det var hun som tipset oss om at deigen kunne kjevles tynn og at kakene kunne stikkes ut med glass. Som så ofte i kokeboken skriver ikke Oselia noe om fremgangsmåten for utbaking av kakene, men i denne oppskriften skriver hun at Gylden Palmene trilles ut som jødekaker. Så vidt vi vet settes jødekaker på stekeplaten med en spiseskje. Dette har vi prøvd, men vi synes resultatet blir bedre ved å kjevle deigen tynn.

Vi kan heller ikke vite sikkert om dette var en kake Oselia lagde til jul, men det kan det godt ha vært.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Her om dagen kom vi over noen papirer i vår arkivsamling på Kuben der navnet Gyldenpalm dukket opp. Da ble vi naturligvis litt ekstra nysgjerrige siden vi akkurat hadde bakt disse kakene med det ukjente navnet. De gamle papirene omhandlet en prest i Holt som het Hans Hagerup Gyldenpalm (1774-1827). Hans Hagerup ble født i Kristiansand og i tillegg til å være prest, kom han også fra en adelsslekt. Hans far var Eiler Hagerup Gyldenpalm (1740-1817) som bl.a. var borgermester i Kristiansand. Hans mor var Aasille Andrea Dedekam (1752-1793). Den tidligere borgermesteren i Kristiansand, Eiler Hagerup Gyldenpalm, ble født i Trondheim. Kan Gylden Palmene som ble bakt hos familien til damen i Trondheimsområdet ha blitt oppkalt etter denne adelsslekten, og på et eller annet vis ha funnet veien til Arendal? Det blir bare gjetninger, men vi vet at kaker og desserter ofte fikk navn etter kjente personer i tiden.

Kakene er enkle, men smaker godt, masse smør og sukker slår aldri feil. I tillegg er det jo morsomt å servere en kake med et såpass eksotisk navn!

Vi tar gjerne imot tilbakemelding fra dere lesere om dere kjenner til Gylden Palmer.

 Vi ønsker dere alle en fin og bakeglad førjulstid.

Du vil kanskje like …