Oppskrifter

Varme arme riddere

6. februar 2023

I disse sparetider tenkte vi det var på sin plass å komme med et velsmakende sparetips. Nå når vi alle kjenner på matpriser som stiger er det kanskje ekstra motiverende å tenke på måter vi kan bruke opp og utnytte den maten vi har i hus slik at matbudsjettet blir en smule hyggeligere. Men, det handler like mye om å redusere matsvinn og denne oppskriften er super i så henseende. Hovedingrediensen er nemlig gammelt brød og brødbokser fulle av gammelt brød kan vi vel alle gjøre oss bekjent av. De aller fleste av oss har vel også opplevd å kaste unødvendig mye brød. Den siste tiden har det i mediene vært stort fokus på det enorme matsvinnet her til lands og en av de tingene vi kaster aller mest av er faktisk brød.

På Oselias tid var det nok også stort fokus på å kaste så lite mat som mulig og få mest mulig ut av maten man hadde, så det at hun har en oppskrift på arme riddere er ikke overraskende i det hele tatt. Men, det er litt morsomt å se at hun unner seg litt luksus, til tross for at dette skulle være en billig og økonomisk rett. Hun har nemlig byttet ut melken med fløte! Ellers er det en ganske standard oppskrift på arme ridddere.

Oselias oppskrift på varme arme riddere

Rundstykket skrelles og skjøres opp i skiver. Bland egg, fløte, sukker, kanel og kardemomme sammen til en røre. <dypp skivene i eggeblandingen og stek dem sprøe i en varm panne med spør til de er gylne på begge sider. server med syltetøy eller sukker.

Oselia skriver i sin oppskrift av man skal skrelle et rundstykke. Disse arme ridderne skal altså være skorpefrie! Vi hadde en loff liggende og brukte den, men skjærte også av skorpene. Deretter pisket vi egg lett sammen med fløte og kardemomme, sukker og kanel. Vi brukte 3 egg, 2 ss fløte og 1/2 ts med kardemomme og kanel og 1 ss sukker.

Dypp skivene i eggeblandingen og stek dem i en varm panne med smør til de er gyldenbrune. Snu og stek et par minutter på andre siden også.

Oselia serverte de arme ridderne varme med rød saus og strøsukker. Vi fant frem litt bringebærsylte tøy, og disse ble ivertfall ikke gamle da vi serverte smaksprøver i lunsjen på KUBEN.

Det er ikke bare her i Norge vi har spist arme riddere i åresvis. Denne retten finnes i mange ulike varianter rundt om i Europa og Oselias rett er en norsk variant av tyske Arme Ritter, spanske Torrija, og engelske French toast eller Poor Knights of Windsor som de også har blitt kalt i England. I Danmark skal den for første gang ha dukket opp i en kokebok i 1703. Vi vet ikke når den dukker opp første gang her i Norge, men oppskriften finnes i de aller fleste kokebøker fra slutten av 1800-tallet. Mange mathistorikere mener at «arme» eller «fattige» riddere som de kaller retten i Sverige er en referanse til at dette er en fattigmannsrett hvor man bruker brødrester til dessert og at den noe mystiske referansen til riddere kom til etter at retten hadde eksistert en stund. Retten har angivelig fransk opprinnelse så langt tilbake som 1600-tallet, men der har den et noe mer logisk navn, pain perdu, som betyr tapt brød.

Leter man godt så finner man noen ganger oppskrifter på rike riddere også. Dette fremstår som en luksusvariant av de arme ridderne og de skal vendes i hakkede mandler og serveres med eplemos. Noen oppskrifter foreslår også at man kan gjøre de arme ridderne rikere ved å bytte ut brødet med sukkerbrød, eller hvetestang.

Poenget vårt er uansett hvilken ridder man ønsker så lages den av det man har i skuffen!

Velbekomme!

Kilder:

nrk.no/norge/venter-pa-ny-lov-_-100-millioner-brod-i-sopla-siden-hurdal-1.16111195

wikipedia.org/wiki/Arme_riddere_(mat)

samvirke.dk/artikler/maerkelige-madnavne-hvorfor-hedder-det-arme-riddere

Du vil kanskje like …