Oppskrifter

Kalvekjøttsuppe

27. april 2023

I dette innlegget presenterer vi Oselias Kalvekjøttsuppe. Selv om det går mot varmere tider, kan det likevel smake med en varm suppe på enkelte dager, og spesielt når været er grått og vått. I kokeboken sin har Oselia oppskrifter på flere forskjellige retter med Kalvekjøtt. Dette forteller oss at Kalvekjøtt var vanlig mat før i tiden.

I tillegg til Kalvekjøttsuppe, finner vi oppskrifter på Grilljert Kalvebryst, Kalvesteg, Fylt Kalvebryst, Kalvesnitsler og Kalvekarbonader i Oselias kokebok. Oppskriften på Kalvekarbonadene finnes i kokeboka vår. På Oselias tid var også skilpaddesuppe en populær rett, men skilpadder var fredet og mange brukte derfor kalvekjøtt som substitutt i denne retten.

Her er hennes oppskrift på Kalvekjøttsuppe:

Kalvekjødsuppe

Dertil kan tages Hals og Brystkjødet det koges godt med lidt Salt og lidt Sillerirødder, saa siles Kraften, og derpaa haves finhakket Persille og

Silleri lidt Muskat og Melboller, Gullerødderne og Sillerirødderne opskjeres som til Sjellyengsuppe.

Selv om Kalvekjøtt har blitt mer vanlig å bruke i matlaging de siste årene, lyktes det oss ikke å få tak i Kalvekjøtt. Vi ville likevel lage suppen og handlet inn oksekjøtt i stedet. Forhåpentligvis får dere lesere som har lyst til å lage suppen, tak i Kalvekjøtt.

Vi brukte ca. 500 gram høyrygg av okse som vi skar i passe store biter. Deretter brunet vi bitene raskt i en stekepanne, før vi la de i en gryte og dekket kjøttbitene med vann tilsatt salt og selleriterninger.

Dette sto og putret i ca. 2 timer, før vi silte kraften. Vi brukte den silte kraften videre i suppen, sammen med kjøttet, men erstattet selleriterningene med ny selleri og gulrøtter skjært i staver. Som dere ser i oppskriften, står det at gulrøtter og selleri skal: opskjeres som til Sjellyengsuppe. Med dette mener nok Oselia at grønnsakene skal skjæres i staver som er vanlig til en Juliennesuppe.

Vi brukte en hel sellerirot og tre gulrøtter i suppen. Vi tilsatte også en klype muskat og fersk persille, og lot suppen putre til grønnsakene var møre.

Vi lagde også Oselias Melboller til suppen, som dere ser øverst til venstre i gryten, men oppskriften på disse kommer i neste blogginnlegg. Oselia har tre varianter av slike boller, vi har lagd alle tre, derfor fortjener de et eget innlegg på bloggen.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …