Oppskrifter

Boller i suppen

20. juni 2023
To ulike typer suppeboller fra Oselias kokebok.

Nylig lagde vi Oselias nydelige kalvekjøttsuppe, og i følge oppskriften skulle det være boller i suppen. «Naar der ikke er boller i suppen saa skider jeg i den», skrev Conrad N. Schwach (1793-1860) humoristisk ned i sine erindringer. Noe så drastisk behøvde heldigvis ikke vi å ty til, for i Oselias kokebok fant vi hele tre oppskrifter på suppeboller. Vi tok kokkeforskerhattene på og bestemte oss for å lage alle tre variantene for å finne vår favoritt. Og de var ganske forskjellige både i smak og fremgangsmåte.

Variant 1: «Almindelige Melboller.»

Den første varianten vi forsøkte oss på har Oselia kalt for «Almindelige Melboller». Vi starter med å røre mel i smeltet smør, før vi sper med melk. Blandingen skal kokes opp mellom hver gang vi tar i mer melk. Så tar vi i 2 egg, litt kanel, 6 kardemommer og 5 teskjeer med hvitt sukker. Deretter lager vi små boller av blandingen og koker melbollene i saltet vann. Vi kunne vært flinkere til å gjøre bollene litt vakrere, men de smakte søtt og godt.

Variant 2: «Boller.»

Men nå skal det bli andre boller! Eller ikke boller i det hele tatt som det viste seg, men firkanter. Oselia kaller disse for boller, men skriver nederst i oppskriften: » (…) naar det er stivt sjeres det op i firkantede Stykker i stedet for Boller de bruges til brun Suppe og Bolliong.» For å lage disse firkantede bollene, rører vi sammen 6 egg, 6 skjeer buljong, 1 spiseskje finhakket persille, muskat og salt. Røren helles over i en form og stekes i ovn.

Da eggeblandingen var blitt fast, kuttet vi den opp i firkanter som Oselia skrev. Dette smakte, ikke overraskende, litt som en omelett. Kanskje ikke helt det vi ser for oss når vi tenker på boller i suppe, men vi kan se for oss at eggesmaken passer godt til enkelte supper. (Bare tenk på alle som serverer Toro Tomatsuppe med hardkokte egg). For oss var dette en morsom oppskrift å lage, siden ingen av oss har sett noe slikt i supper før.

Vaiant 3: «Melboller»

Siste boller ut er de vi valgte å bruke i den tidligere omtalte kalvekjøttsuppen. De er kanskje de kjedeligste på smak, og består kun av smør, mel, melk og egg. Men siden de kokte i suppen tok de til seg smak av suppekraften og ble ikke så verst på smak likevel.

Blandt kollegene som fikk smake på suppen, var det litt delte meninger om melbollene. Noen likte ikke konsistensen, andre ikke smaken – mens andre synes de var helt som de melbollene de hadde fått i supper før. Vi synes du skal lage både kalvekjøttsuppen og melbollene og smake selv!

Du vil kanskje like …