Oppskrifter

Oselias varme eplepudding med vaniljesaus

17. november 2023
Oselias eplepudding. Puddingen er rund med hull i midten. Puddingen står på et firkantet brett. På brettet, til høyre for puddingen, er en liten, hvit mugge med blå detaljer. Brettet er plassert på en rundt trekrakk.

Nå som kulda setter inn er det deilig å holde varmen inne, og vi slår et slag for varme desserter i vinterkulden. Vi testet ut en av Oselias varme desserter: varm eplepudding med vaniljesaus. Vi har tidligere laget flere varme desserter fra Oselias kokebok, som Varm plumpudding, varm sitronpudding, varm Tyrolerpudding og varm alliansepudding. Hvordan måler eplepuddingen seg opp mot disse? 

I motsetning til enkelte av av Oselias puddinger, var denne en ganske enkel pudding å lage. Ingrediensene vi brukte var:

  • 6 epler, pluss sukker etter smak
  • 5 eggeplommer
  • 65 gram mandler, hakket.
  • 4 ss smeltet smør
  • 8 lod revne rundstykker
  • 1 sitron, skall og saft.
  • 5 kardemommer
  • 1 ts kanel
  • Sukker etter smak.
  • 5 eggehviter

Først lager man eplemos av eplene og sukker. Dette gjøres ved å koke eplebiter, sukker og vann i en kjele til eplene er møre og begynner å bli til mos.

I en bolle blandes eplemosen sammen med eggeplommer, hakkede mandler, smelter smør, revne rundstykker, skall og saft fra sitron, kardemomme, kanel og sukker.

Så stivpiskes eggehviter som blandes inn til slutt. Vi smurte en puddingform godt med smør, før vi fylte formen. Og så var det tid for å steke den!

Det er når puddingen er ferdigstekt, det mest spennende skjer. Som man sier: The proof is in the pudding! Det er alltid en nervepirrende prosess å hvelve en pudding ut av formen. Er den egentlig ferdigstekt? Vil den sitte fast i formen?

Denne gangen gikk det ganske greit! Litt av puddingen hang fast i formen, men det er bare sjarmerende. Oselias puddinger var nok plettfrie, men så hadde hun betydelig mer puddingerfaring enn oss i 2023.

Oselia skriver i oppskriften sin at eplepuddingen serveres sammen med vaniljesaus. Så vi fant frem hennes oppskrift på vaniljesaus også:

Vi tok 1 liter fløte og blandet sammen med 225 gram sukker, 12 eggeplommer og en vaniljestang. Dette varmes opp til det kokes, under kontinuerlig røring.Ved oppkok tas kjelen av varmen, og står til det blir kaldt. Før servering vispes den sammen med fløtekrem.

Så hva ble dommen til Oselias varme eplepudding med vaniljesaus? Dette var en dessert som ble meget godt tatt imot av våre trofaste pørvekaniner (kollegaer). Eplepuddingen hadde en god og litt syrlig eplesmak, som gjorde at puddingen ikke ble for søt. Og vaniljesausen var tykk, søt og smakte nydelig av vanilje. Føltes som en veldig luksuriøs variant av vaniljesaus. Skal du prøve deg på en av Oselias puddinger, anbefales Oselias varme eplepudding!

Du vil kanskje like …