Oppskrifter

Kranser

18. desember 2023

Julen nærmer seg med stormskritt og det er på tide å presentere en av Oselias mange julekaker. Valget falt på småkakene, Kranser. Vi har tidligere laget Oselias Smultkranser, en kake som kan minne om Hjortetakk. Denne gangen var vi litt usikre på hvordan Oselias kranser så ut. Oppskriften som følger sier nemlig ingenting om det, bare at kakene skal settes som Kranser på platen.

Kranser

1/2 Pund Mel 1/2 Pund udvasket Smør 1/2 Pund Sukker 1/4 Pund stødte Mandler 3 Æg Citron efter Smag alt eltes sammen med noget mere Mel og sættes i Krandser paa Pladen.

Vi pisket sammen 3 egg og 250 gram sukker. Deretter tilsatte vi 250 gram mel og 250 gram smeltet smør. Til slutt tilsatte vi saften fra en halv sitron.

Deigen ble ganske klissete, og vi prøvde først å lage kranser ved legge deig i en sprøytepose med stjernemønstret tut for å få et fint mønster. Et søk på nettet viser at dette ofte gjøres når det bakes kranser, som for eksempel med Smørkranser. I et tidligere innlegg har vi skrevet om en kremsprøyte fra samlingene på Kuben som ble brukt av en familie i Arendal på slutten av 1800-tallet. Det er ikke utenkelig at Oselia kan ha hatt en slik i kjøkkenet hos familien Eyde. Sprøyteposer har blitt brukt av profesjonelle kokker siden midten av 1800-tallet, men ble mer og mer vanlig i private husholdninger mot slutten av 1800-tallet.

Dessverre for oss, forsvant det fine stjernemønsteret da kakene fløt ut og ble flate under stekingen. Vi bestemte oss derfor for å elte inn mer mel for å få en fastere deig, noe som Oselia også gjorde i følge oppskriften. Vi satte deigen kaldt i noen timer og søkte videre på nett etter bilder av kranser. Det viste seg at noen kranser faktisk er ganske flate og trykket ut med runde former. Andre er tvinnet sammen ved hjelp av to og to deigstykker som er trillet ut i tynne pølser.

Vi prøvde oss både på tvinnede og helt runde kaker. Deigen er enklest å jobbe med når den er kald, så det er lurt å la den ligge i kjøleskapet og bare at ta ut bit for bit når en holder på. Vår deig ble nok litt for myk å jobbe med fordi vi lot den stå i romtemperatur, noe som gjorde at de tynne pølsene gikk fra hverandre under tvinningen. Resultatet ble derfor så som så når det gjaldt utseende, men, med ingredienser som smør og sukker i tillegg til et hint av sitron smakte kakene veldig godt. Derfor kan vi anbefale Oselias Kranser om du ikke er helt ferdig med julekakebaksten.

God jul til dere alle fra oss i Oselias kokebok.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben og Monika K. Haaland(foto av kaker med sprøytepose), Kuben.

Du vil kanskje like …