Oppskrifter

Ti år med Oselias kokebok

29. februar 2024

I år er det ti år siden vi lanserte den kulturhistoriske matbloggen Oselias kokebok, tenk det! Ti år med matlaging og dypdykk i arkiver og gjenstandsmagasin for å grave etter spennende historier å fortelle dere om mattradisjoner, råvarer og ikke minst påvirkning fra det store utland. Vi har fortalt historier om familien Eyde og menneskene rundt dem på en tid da Arendal hadde en svært sentral plass i Norges sjøfartshistorie. Vi har hentet opp morsomme og interessante gjenstander fra samlingene våre som er vel verdt dagens lys og vi har formidlet historier fra arkivene som har vært med på å sette Oselia og familien Eyde inn i en kulturhistorisk kontekst.

Gjennom disse ti årene har vi laget intet mindre enn 200 blogginnlegg og utgangspunktet vårt for historiene vi forteller er ofte oppskriftene fra Oselias originale oppskriftssamling. Vi har virkelig tatt for oss av de ca 300 oppskriftene hennes, og på disse ti årene har vi gjenskapt 110 av dem. Det har vært en svært interessant kulinarisk reise. Fra de sureste puddinger til de rareste fiskeretter. Kjedelige kaker, tradisjonsrike desserter og merkelige middagsretter. Men også datidens mest populære desserter, kaker og smakfulle middager.

Vi har reist rundt til lag og foreninger, bibliotek og konferanser å fortalt om vårt spennende prosjekt og vi har lagd en kulturhistorisk kokebok basert på noen av favorittoppskriftene våre fra disse årene. I året som kommer skal vi selvsagt utforske flere oppskrifter. Vi skal hente fram flere gøye gjenstander og grave dypere i arkivene våre for å fortelle dere enda flere spennende historier om mat og mennesker på slutten av 1800-tallet.

10 år med mye moro både foran og bak kamera. Her er et blinkskudd fra arbeidet med den kulturhistoriske kokeboka.

Bloggprosjektet Oselias kokebok er et samarbeid mellom museums – og arkivavdelingen på KUBEN og har du lyst å lese mer om arbeidet vårt med blogg og bok kan du klikke deg inn på dette innlegget som oppsummerer arbeidet vårt både foran og bak kamera. Vi gleder oss til veien videre og håper du henger med!

Du vil kanskje like …