Oppskrifter

Påskekake

26. mars 2024

Påsken står for døren og ingenting passer vel bedre enn å lage en kake med tittelen Paaskekage. Kaken er ikke fra Oselias kokebok, men fra en av Kubens andre gamle kokebøker, Marianne Sørensens kokebok. Vi har skrevet om Marianne Sørensen i tidligere innlegg på bloggen, og vi har også laget hennes ertesuppe.

Marianne Sørensen ble født på Hisøya i 1859 og var gift med skipsreder Carl Herlofsen Sørensen, de bodde på Gimle gård som ligger idyllisk til ved vannkanten på Hisøya med utsikt mot Galtesund. Kuben har bevart flere av hennes kokebøker.

Mariannes påskekake inneholder følgende ingredienser: 125 gr. kalt smør, 250 gr. sukker, 3 egg, 125 gr. malte mandler, 2 teskjeer bakepulver, 1 teskje kanel og finhakket Sukat. Dette skal røres godt, før en tilsetter 500 gr. mel og 5 dl. melk.

Vi pisket sammen sukker og egg før vi tilsatte avkjølt smeltet smør og resten av ingrediensene. Deretter helte vi røren i en rund kakeform.

Vi stekte kaken på 180 grader i underkant av en time. Steketiden vil nok variere fra ovn til ovn, så her anbefaler vi å teste med en kaketester underveis.

Vi hadde ikke Sukat i påskekaken fordi flere butikker kun har Sukat i hyllene til jul. Vi hadde nok fått tak i Sukat om vi hadde tatt en butikkrunde, men det tok vi oss ikke tid til denne gangen. Våre vanlige smakstestere på Kuben var i hovedsak veldig glade for at denne ingrediensen uteble!

Kaken smaker veldig godt. Vi serverte den sammen med Vaniljeis, noe som passer veldig bra til denne enkle formkaken med et hint av kanel.

Marianne Sørensen gjorde seg noen betraktninger når det gjelder påskekaken og en annen Formkake som hun lagde til påske, hun skriver; Disse 2 kager kan anbefales som velsmagende til The og Kaffe. Nu i de lange paaskedage passer de begge godt til at have i Huset, er egentlig ikke kostbare og tilfredsstiller virkelig selv folk, der næsten har luksuriøse fordringer til, hvad de spiser.

Mariannes Påskekake falt altså i smak hos de fleste med andre ord!

God Påske til dere alle fra oss i Oselias kokebok!

Kilde: Marianne Sørensen kokebok, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …