Gjennom faget Humanister i Praksis på Universitetet i Agder fikk vi, Marius og Nathalie, praksisplass på KUBEN i tre uker. I løpet av disse ukene skulle vi blant annet lage mat fra Oselias kokebok, og første dagen vår på KUBEN fikk vi vite hva vi skulle lage: bakepulverhorn. Ingen av oss hadde laget dette før, så vi var både spente og nervøse i forkant.
Bakepulveret ble funnet opp på midten av 1800-tallet av engelskmannen Alfred Bird, og kom til Norge kort tid etter. Årsaken til at Bird fant opp bakepulveret var at han ønsket å lage brød uten gjær til kona som var allergisk mot dette. Selv om det bakepulveret vi kjenner i dag ble oppfunnet av Alfred Bird, var det den tyske farmasøyten August Oetker som fikk den første patenten, og gjorde bakepulveret populært ved å markedsføre det til husmødre. Dette er samme dr. Oetker vi kjenner til i dag, som merkevaren til blant annet frossenpizza og bakeprodukter.
Det som er vanskelig med å lage mat etter eldre oppskrifter er at måleenhetene er annerledes enn de vi bruker i dag. Heldigvis var det hjelp å få fra den publiserte versjonen av Oselias kokebok (2020):
Vi kom da frem til denne oppskriften:
- 500 gram mel
- 65 gram sukker
- 32 gram bakepulver
- 65 gram smør
- 250 ml melk
1. Bland alt det tørre sammen, og tilsett smør. Kna til du merker at smøret har blitt blandet inn.
2. Tilsett melken, og kna videre til du får en fin deig. Den skal ikke være klissete når du har fått knadd ordentlig.
3. Del deigen i to, og kjevle dem ut i sirkler. Deretter kan du kutte dem i åtte biter og rulle til horn.
Det vi manglet av informasjon i oppskriften var hvor mange bakepulverhorn oppskriften ga, på hvor mange grader de skulle stekes, og hvor lenge de skulle stekes i ovn. Etter litt hjelp fra Google, og lignende oppskrifter vi fant, kom vi altså frem til at vi skulle dele deigen i to, kjevle ut i en sirkel og kutte i åtte biter, altså 16 horn totalt. Videre skulle de stekes på 220 grader i 12-15 minutter. Vi fant ut at 13 minutter var perfekt for våre horn. De var litt sprø på utsiden, og myke og gode på innsiden. De minner kanskje litt mer om scones enn hornene vi spiser i disse dager.
Den største utfordringen var å få bakepulverhornene til å se fine ut. Det var visst en teknikk som krevde mestring. Vi følte derimot at de fikk mer personlighet med vår teknikk!
Så var det videre til smaking av hornene, og vi valgte å spise dem med jordbærsyltetøy. Du skal ikke se bort fra at det smaker ypperlig med andre pålegg også, som for eksempel brunost. Vi vil påstå at hornene smakte veldig godt, og tilbakemelding fra andre som også smakte styrket bare vår påstand. Disse egner seg godt til å ha til kaffe, frokost, eller med ut på tur.
Oselias bakepulverhorn får tommel opp av oss!
Skrevet av Nathalie Ingeborg Brocklin Hagane og Marius Andreas Haaland Holmesland.
Kilder:
Bakepulverhorn, raske frokostbrød – oppskrift (klikk.no)
Alfred Bird: Egg-free custard inventor and chemist – Birmingham Live (birminghammail.co.uk)