Oppskrifter

Tekake

14. juni 2024

Thekage meget god, står det om denne kaken i Oselias oppskriftsbok, en beskrivelse som selvfølgelig fristet oss til å lage kaken, for hva er vel bedre enn en avslappende stund med en tekopp i hånden og meget god nybakt kake!

Det er mange kakeopppskrifter i Oselias kokebok og vi har tidligere prøvd oss på både påskekake, amerikansk kake, telegrafkake og Lincoln kake. De er alle en type formkake som var veldig populær på denne tiden, men med små variasjoner i smakstilsetning og ingredienser.

Da vi bakte Tekake fulgte vi oppskriften til Oselia til punkt og prikke. Vi pisket smøret før vi tilsatte 9 eggeplommer, 340 gram sukker, skall og saft av en sitron, 340 gram hvetemel, ca. 65 gram rosiner i stedet for korinter fordi vi ikke fikk kjøpt dette i butikken, og ca. 30 gram mandler. Tilslutt rørte vi forsiktig inn de stivpiskede eggehvitene.

Vi stekte kaken på 180 grader i en smurt rund kakeform, i ca. en times tid, men her må en sjekke kaken underveis med en kaketester.

Den ferdigstekte kaken smakte godt og forsvant på et blunk da vi inviterte våre kollegaer til Te og kake i Oselias kafé på Kuben.

Oselias Tekake ble kanskje servert året rundt i familien Eydes hjem og kanskje også i hagen en sommerdag på familiens sommersted, Løvli på Hisøy. På bildet er familien Eyde og gjester klare for en hyggelig sammenkomst i hagen på Løvli i 1880-årene.

Foto: PA-2437 Eyde, Christian, foto: Christian Eyde

Foto 2024: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …